Mladi Hrvat koji je impresionirao NASA svemirsku agenciju

10/11/2014 11:59

Mladi Hrvat koji je impresionirao NASA svemirsku agenciju

Marko Pinjuh, mladi Hrvat, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, ima samo 22 godine, a već se za njega otimaju razne svetske kompanije.

On je njihovu pažnju privukao na svetskom sajmu inovacija “IENA” u Nemačkoj, kada je za svoj izum – vakuumski motor nazvan “Jedač plamena” – osvojio srebro. Marko kaže da se radi o motoru koji omogućava uštedu energije za 40 odsto, a još jedan plus ovog uređaja je to što može da se montira na već postojeće sisteme grejanja, čime efikasnost postojećeg izvora energije povećava za 40%.

Iako je Marko na sajam stigao sa jednim danom zakašnjenja i time izgubio ocene prvih sudija, svejedno je dobio vredno priznanje.

Marko kaže da je dobio ponude za poslovnu saradnju sa kompanijama iz Austrije i Nemačke, ali da je morao da ih odbije jer već pregovara sa drugom kompanijom – ni manje ni više nego sa NASA svemirskom agencijom.

Kako kaže, kada je dobio imejl od NASA-e, bio je jako iznenađen i mislio je da se radi o šali. Zato je tražio neku potvrdu autentičnosti i dobio ju je. Iz NASA-e su mu poručili kako traže tehnologiju koja bi osigurala 20 godina boravka u svemiru za jedan njihov satelit. Poslali su mu nacrte tehnologije koju planiraju da koriste i zainteresovali se za njegov izum i to kako on može tu tehnologiju da poboljša.

Marko je skromno dodao da treba da prođe još vremena do trenutka kad će mu ova inovacija osigurati život, a da mu je sada najvažnije da završi fakultet i da promoviše svoje znanje i svoj izum.

Izvor: Blic

10/11/2014 11:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments