Loša situacija sa praksom studenata UNS

25/11/2014 11:01

Loša situacija sa praksom studenata UNS

Tokom studija, studenti Univerziteta u Novom Sadu imaju malo prakse tokom studija, ili nemaju nimalo. Mnogi moraju obaveznu praksu sami sebi da obezbede, ali im to često ne polazi za rukom.

Studenti na Prirodno-matematičkom fakultetu moraju sami da pronađu gde će obavljati praksu, ali i ta firma mora da ispunjava određene uslove.

Sa PMF-a kažu da tek kada se utvrdi da firma ispunjava određene uslove, ona sa fakultetom potpisuje ugovor o saradnji. Gastronomi obično idu u hotele i restorane, a studenti medicinske fizike i biohemije idu u naučne institucije.

Gastronomi kažu da im to ipak ne pomaže.

Jedna studentkinja kaže da je prvo jedva našla restoran gde bi je primili na praksu, a kad je počela da radi, dali su joj samo da ljušti krompir i da čisti kuhinju, tako da ništa novo nije naučila.

Mirko Orozović je četvrta godina na farmaceutskom inženjerstvu i do sada nije imao praksu. On smatra da predavanja i vežbe na fakultetu nisu dovoljne i da se ne mogu ni porediti sa pravim radom. On tek u sledećem semestru treba da ima nedelju dana prakse u kompaniji koju sam treba da pronađe. Kako kaže, čuo je da nije lako pronaći kompaniju, pa se nada da će mu profesori pomoći u tome.

Nikola Marković je na četvrtoj godini Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Njegova praksa se sastoji od pet dana prakse u osnovnoj školi tokom zimskog semestra i još toliko u srednjoj školi tokom letnjeg semestra.

Nastavnik im prvo objasni kako čas treba da izgleda, a zatim da njima da predaju. Nikola kaže da to nikako nije dovoljno da ih spremi za posao. On je obišao i teretane i fitnes centre kako bi ga primili da uči, ali oni uglavnom traže ljude sa iskustvom.

Kompanije “Ninamedija” radi na praksi sa studentima. Naime, do kraja ove godine planiraju da prime deset studenata za praksu, a ukoliko se neki dobro pokažu, mogu i dobiti posao.

Iz kompanije kažu da će im biti potreban student engleskog jezika za prevodilački sektor i dva studenta sa Ekonomskog za vođenje knjiga i finansija, kaže Tijana Zubić, direktorka korporativnih komunikacija.

Izvor: 24 sata

25/11/2014 11:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments