Kako se u svetu rangira Beogradski univerzitet

30/10/2014 14:25

Beogradski univerzitet našao se na 388. mestu na listi 496 najboljih svetskih univerziteta koju je objavio američki News & World Report.

Na početku liste nalaze se američki univerziteti, što je bilo i za očekivati. Na prvom mestu nalazi se Harvard, posle koga dolazi Tehnološki institut u Masačusetsu.

U prvih deset mesta nalazi se svega dva univerziteta koja se ne nalaze u Americi, i to Oksford i Kembridž, britanski univerziteti.

Za rangiranje je korišćeno nekoliko kriterijuma: svetska reputacija u oblasti istraživanja, regionalna istraživačka reputacija, publikacije univerziteta, uticaj kontekstualnog navođenja citata u međunarodnoj literaturi, zatim ukupno navođenje citata, broj najčešće navođenih naučnih radova, procenat najčešće navođenih naučnih radova, međunarodna saradnja, broj doktoranata, kao i broj doktoranata u odnosu na broj akademskog osoblja.

Ukupan broj bodova koji su univerziteti mogli da osvoje iznosi 100, a Univerzitet u Beogradu osvojio je 33,2 boda. Od pojedinačnih naučnih oblasti najbolje se rangira matematika, koja je na 87. poziciji u svetu.

Od Univerziteta u Evropi, BU je zauzeo 166. mesto.

Izvor: 24 sata

30/10/2014 14:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments