Zakon o visokom obrazovanju: sufinansiranje je rešenje

17/10/2014 15:24

Zakon o visokom obrazovanju: sufinansiranje je rešenje

Broj mesta na budžetu je poprilično mali, a interesovanje studenata veliko – ovo rezultuje velikim brojem studenata sa samofinansirajućim statusom koji plaćaju veoma visoke školarine.

Za ovo možda postoji rešenje: u Ministarstvu prosvete postoji inicijativa da se na fakultete vrati sufinansiranje.

Na taj način bi se studenti koji su ostvarili broj bodova potreban za budžet, a nisu uspeli da upadnu, oslobodili dela troškova.

Za sada na fakultetima u Srbiji postoji samo podela na studente koji se finansiraju iz budžeta i samofinansirajuće studente. Na budžetu često nema dovoljno mesta za sve studente koji ostvare potrebne uslove, pa je to postalo uzrok studentskih protesta.

Kako bi se ovaj problem rešio, u Ministarstvu prosvete planiraju da kroz novi Zakon o visokom obrazovanju vrate i status sufinansirajućih studenata.

Prof. dr Miodrag Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu i saradnik Ministarstva prosvete na sastavljanju zakona o visokom obrazovanju, rekao je da je takav model finansiranja predvidela još Strategija obrazovanja i kako se već duže vreme razmatra o njegovom uvođenju.

Sufinansiranje bi značilo da deo troškova studiranja pokriva država, a drugi deo, do punog iznosa školarine, pokriva sam student. Time bi se uvelo pravednije rangiranje akademaca, ali bi se takođe smanjio broj budžetskih mesta, jer bi deo državnog novca otišao na sufinansirajuće studente.

On je rekao i da na novom Zakonu tek treba da se radi, tako da će studenti morati da sačekaju do sledeće godine.

17/10/2014 15:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments