Na Kembridžu trenutno više od 30 studenata iz Srbije

06/01/2015 14:38

Na Kembridžu trenutno više od 30 studenata iz Srbije

Od studenata iz regiona koji su otišli da studiraju na Kembridž, najbrojniji su studenti iz Srbije. Trenutno ih je na tom prestižnom univerzitetu više od 30, od kojih je dvadesetak iz Matematičke gimnazije iz Beograda.

studenti-kembridz

Luka Bojović (18), Ivan Tanasijević (19), Miloš Stanojević (19) , Petar Veličković (21) – studenti na Kembridžu

– Moglo bi se reći da smo poslednjih pet-šest godina mi iz Srbije najbrojniji na Kembridžu među vršnjacima u regionu. Nama stvarno nije teško da se upišemo. Matematička gimnazija nas veoma dobro priprema, steknemo više znanja nego prosečan student iz Velike Britanije i onda nam je na prijemnom ispitu lako da pokažemo znanje – rekao je Petar Veličković, student treće godine računarskih nauka.

Većina Srba koji su otišli da studiraju na Kembridžu su na najjačem Triniti koledžu. Ali prijemni se razlikuju za buduće studente koji su iz država članica EU i za one koji nisu.

– Svi se rangiramo u okviru iste liste, s tim što studenti iz EU od deset zadataka na prijemnom treba tačno da reše tri-četiri, a mi najmanje osam do devet zadataka. Takođe, oni imaju pravo na kredit iz banke koji vraćaju tek kad se zaposle i dostignu određenu visinu plate, a nama je stipendija jedina opcija – objasnio je Luka Bojović, student prve godine inženjerstva.

Miloš Stanojević, devetnaestogodišnji student računarskih nauka na Triniti koledžu kaže da su uslovi na Kembridžu, univerzitetu koji je pohađalo više od 80 nobelovaca, vrlo podsticajni za učenje.

– Uslovi studiranja su takvi da vas stalno podstiču na učenje. Svaki koledž za svoje studente organizuje male sesije u kojima se profesor i dva studenta okupljaju jednom nedeljno za svaki predmet – dodao je Miloš.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović svedoči o tome da svake godine između 10 i 12 maturanata iz ove škole ode na studije na neki od najboljih svetskih univerziteta, ali, kako kaže Ognjanović – mnogo je veći broj naših maturanata koji odlaze iz Srbije kad završe fakultet.

I pored sjajnih uslova koje imaju na ovom univerzitetu, mladi genijalci žele da se vrate u Srbiju.

– Ne mogu da zamislim život van Srbije – priča Ivan Tanasijević koji je na Kembridžu student matematike sa fizikom.

Izvor: Blic

06/01/2015 14:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments