Šta je najvažnije da znate o razmeni studenata?

24/03/2020 14:48

Šta je najvažnije da znate o razmeni studenata?

U poslednjih 10 godina, suština u razmeni studenata zbog usavršavanja znanja, stvaranja kontakata, većih šansi za buduće zaposlenje, usavršavanja stranog jezika i samog putovanja, ostala je ista, ali se povećao i broj komunikacijskih kanala preko kojih svako ko je zainteresovan može najbrže i najsveobuhvatnije da se informiše.

Šta bi trebalo da znate?

U današnje vreme postoji mnogo programa koji omogućavaju razmene bez obzira na to gde studirate. Kako i gde da se prijavite?

Za većinu ovakvih programa potrebno je da imate dobar prosek, ubedljivo motivaciono pismo i preporuku profesora. 

Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih programa razmene jeste Erasmus. Preko njega možete da putjete u razne evropske zemlje, u zavisnosti od toga gde koji univerzitet raspisuje konkurs. Preko Erasmusa je obezbeđena mesečna stipendija za život u inostranstvu, a uglavnom i smeštaj.

Na kraju, a prema informacijama iz 2018. godine, studenti iz Srbije najviše koriste mogućnost mobilnosti od svih zemlja Zapadnog Balkana. U školskoj 2017/18 godini, za region Zapadnog Balkana, Evropska unija odobrila je 7.305 razmena, a od toga je 3.150 razmena (odlaznih i dolaznih) odobreno Srbiji.

24/03/2020 14:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments