Kako izabrati sezonski posao?

30/03/2020 14:59

Kako izabrati sezonski posao?

Sezonski poslovi traže se najčešće pred leto, kada su mladi uglavnom oslobođeni većih obaveza u školama i na fakultetima. 

Prilikom izbora, cilj im je da zarade svoj džeparac kako ne bi opteretili porodični budžet, kako bi platiti sebi letovanje ili zimovanje, kupili nešto što već duže planiraju, da otplate fakultet ili, prosto, da putuju, upoznaju ljude i uče jezik.

Neki odlaze i u inostranstvo kako bi za kraće vreme zaradili veću sumu novca za koju bi u Srbiji radili duže, ili ne bi bili toliko plaćeni.

Svoje sezonske poslove nalaze preko omladinskih zadruga, a nekad i preko oglasa ili preporuka.

Mladi najčešće odlaze u Crnu Goru, Hrvatsku, Nemačku i Ameriku, a ako su studenti često koriste program Work and Travel, koji je poslednjih godina postao veoma popularan. Studenti tako imaju priliku da odu u Ameriku u maju, rade, putuju, obiđu ovu zemlju i vrate se u oktobru na nastavak studija.

Oni se, neretko, upute u Dubai, na Maltu i slične destinacije, sa težnjom da odrade sezonu na kruzeru, ili neke slične poslove u navedenim državama. Neki svoj izbor fokusiraju na posao stjuardese/stjuarta.

Problem kod većih destinacija je potencijalna prevara, a kako do nje ne bi došlo potrebno je proveriti i raspitati se, najbolje kod nekog ko je već bio i radio isti ili sličan posao.

Postoje i oni koji ne bi išli iz Srbije, što je takođe izvodljivo, pa najčešće rade po kafićima, restoranima, utovar-istovar, promocije, raznošenje letaka, magacin i slične poslove.

Jedan od većih problema sa sezonskim poslovima je i taj što se dešava da ne potpišu ugovor o radu, pa radnicima ostaje samo da veruju da će na kraju dana dobiti dnevnicu, odnosno na kraju  meseca platu.

Koji god scenario da izaberete, budite oprezni i informisani.

30/03/2020 14:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments