Kako da efikasnije učite

27/03/2017 15:42

Kako da efikasnije učite

Ukoliko znate kako da efikasnije učite, moći ćete da naučite više, da poboljšate svoj učinak na testovima i da iskoristite svaki minut tokom učenja.

Naučiti kako da učite efikasnije znači razumeti šta vam najviše odgovara i znati šta su vam prednosti, a šta mane.

1. Napravite plan

 

pisanje olovka lekcija

Kada vidite šta treba da naučite, napravite plan tako da iskoristite svoje vreme na najbolji način i da ne zaglavite sa učenjem do kasno u noć. Ne bi bilo loše da koristite planer u koji ćete zapisivati sve obaveze koje imate. Potrudite se da ne menjate planove koje ste napravili i uspostavite rutinu. Pokušajte da učite svaki dan u isto vreme, i to kada najbolje funkcionišete. Neko voli da uči odmah nakon predavanja jer je tada najfokusiraniji, a neko voli da napravi pauzu i uči kasnije.

Učenje pred ispit uglavnom nije dobra ideja – ovo vreme bi trebalo da iskoristite za opuštanje, a ukoliko ste se dobro organizovali, trebalo bi da ste uspeli da naučite sve.

Ukoliko možete, ubacite i neku fizičku aktivnost u svoj plan učenja. Pored 6-8 sati sna koje je vašem telu potrebno za odmor, 30 minuta fizičke aktivnosti na dan, ili vežbanje sat vremena par puta nedeljno će vam pomoći da razbistrite mozak, poboljšate cirkulaciju, i da lakše učite.

2. Zauzmite odgovarajući stav

Pravi stav će vas učiniti optimističnim, što će mnogo olakšati učenje. Negativan stav će učiniti da se osećate loše prilikom učenja i rezultat neće biti dobar. Par saveta da se oraspoložite pred učenje su:

Zapamtite da ne učite da biste dobili ocenu, već da biste nešto naučili. Tako i treba da posmatrate gradivo.

Budite optimistični i recite sebi da ćete uspeti zato što ste se trudili. Čak iako ne očekujete desetku, treba da se potrudite što više jer će vam to pomoći da savladate prepreke pri učenju.

pisanje-beleški

Nemojte upoređivati vaš način učenja sa tuđim – svako ima svoj stil i svakom odgovara nešto različito.

Nemojte brinuti o oceni koju ćete dobiti. Iako nam je svima u cilju da dobijemo što bolju ocenu, o tome treba razmišljati tek nakon polaganja ispita, inače koristimo energiju i vreme na to umesto da se koncentrišemo na učenje.

3. Odaberite odgovarajuće mesto za učenje

Svakome odgovara drugačije mesto za učenje. Odaberite neko mesto gde ćete biti raspoloženi za učenje, gde vas niko neće ometati i gde nema buke. Uglavnom nije dobra ideja biti u sobi sa TV-om ili računarom, jer će vam to odvući pažnju. Pametni telefoni takođe spadaju u tu grupu, pa ako možete, najbolje bi bilo da ga ostavite u drugoj prostoriji.

Ukoliko živite sa cimerom, najbolje bi bilo da učite kada on nije tu, jer ćete u suprotnom verovatno više ćaskati nego što ćete učiti.

Odaberite neko mesto koje je dobro osvetljeno i gde nije vruće. Ukoliko je zamračeno, oči će vas peći, a ukoliko je vruće unutra bićete pospani.

4. Ponesite odgovarajuće stvari

ponesite_sta_vam_je_potrebno

Kada odaberete odgovarajuće mesto, treba da odaberete i šta ćete poneti sa sobom. Trebaće vam knjiga iz koje učite, pribor za pisanje, blokče, markeri, i stvari koje ste navikli da koristite tokom učenja.

Računar ponesite ukoliko vam je potreban da potražite informacije na internetu, ali izbegavajte fejsbuk i druge društvene mreže.

Grickalice su odličan način da održite nivo energije visokim i da ostanete budni. Možete da ponesete bademe, lešnike, suvo grožđe i drugo, a možete da ponesete i voće. Osim što ćete se napuniti energijom, ove namirnice će vam poboljšati rad mozga.

Ukoliko ste zavisnik od kofeina, ponesite šolju čaja ili kafe, ali nemojte da preterate sa kofeinom jer ćete kasnije imati problema sa spavanjem. Dobar izbor hidratacije je voda, jer je bitno da ostanete hidrirani.

5. Koristite različite metode za učenje

Ukoliko koristite više metoda da učite, duže ćete pamtiti stvari i bolje ćete razumeti gradivo.

Možete da koristite zapisivanje teza ili da radite primere testova koje neki profesori daju. Možete ključne termine da zapišete na papiriće i koristite njih, ili, na primer, ako učite u grupi, možete da napravite kviz.

ucenje stres olovka

6. Koristite resurse koje imate

Kada učite, treba da iskoristite sve resurse koje imate na raspolaganju, pored knjige i beležaka, da biste što bolje razumeli gradivo. U biblioteci možete da pronađete dodatnu literaturu, ili na primer, na internetu. Osim toga, uvek možete otići na konsultacije kod profesora i pitati šta vam nije jasno.

7. Napravite pauzu

Zapamtite da su pauze bitne isto kao i fokusiranje na učenje. Mnogo ćete bolje funkcionisati nakon pauze od pola sata ili sat vremena. Ukoliko možete da iskoristite pauzu na neku fizičku aktivnost, to je odličan način da se osvežite. Potrudite se da obezbedite što više svežeg vazduha i pojedite nešto. Iako su grickalice tu da pomognu, s vremena na vreme vam treba i pravi obrok.

Kada završite sa učenjem, nagradite se onako kako vi smatrate da bi trebalo – bilo da je to surfovanjem po internetu i društvenim mrežama, sportom, ili nečim trećim.

27/03/2017 15:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments