Verbić: Ne postoji rešenje za prekid štrajka u prosveti

21/11/2014 16:36

Verbić: Ne postoji rešenje za prekid štrajka u prosveti

Trenutno ne postoji rešenje koje bi prekinulo štrajk prosvetnih radnika, izjavio je ministar prosvete danas nakon sastanka sa predstavnicima sindikata i ministrom finansija.

Verbić je rekao da prosvetni radnici neće biti izuzeti iz smanjenja plata od 10%, što predstavlja osnovni razlog njihvog štrajka. On je naglasio da su danas imali veoma konstruktivan razgovor sa predstavnicima sindikata, ali da novca u budžetu nema. Takođe, na sastanku je jedna od tema bila i kako napraviti srednjoročni plan za spasavanje prosvete.

Prvi zadatak na kome će se raditi je predlog kolektivnog ugovora i sledeće nedelje će se formirati radna grupa koja će intenzivno da radi na tome.

Verbić kaže da je ministar Vujović prilično nepopustljiv jer je odgovoran za angažman sa MMF, ali da je na njima da naprave neki predlog koji bi na srednje staze rešio određene probleme u prosveti.

Ministar prosvete je rekao da za prosvetu nikad neće reći ono što se može čuti za druge resore, a to je da oni kojima se ne sviđa državni sektor, pređu u privatni. On je naglasio da to nikad neće reći jer se plaši da bi na taj način izgubili najbolje i najkvalitetnije nastavnike.

On je dodao i da će se sada praviti plan za sledeću godinu kao i da će se rešavati neki problemi, ali da to ne uklanja razloge štrajka i zbog toga sumnja da će se prekinuti sa štrajkom.

Ipak, rekao je da će se štrajk prekinuti pre kraja prvog polugodišta jer on donosi štetu svima.

Izvor: Blic

21/11/2014 16:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments