Srbija pružila snažnu podršku usvajanju UNESKO Preporuka o etici veštačke inteligencije

17/11/2021 19:25

Srbija pružila snažnu podršku usvajanju UNESKO Preporuka o etici veštačke inteligencije

Na 41. Generalnoj konferenciji UNESKO-a u Parizu Republika Srbija pružila je snažnu podršku usvajanju UNESKO Preporuka o etici veštačke inteligencije, koje će pokrenuti niz procesa i aktivnosti sa ciljem da razvoj i upotreba veštačke inteligencije bude u skladu sa ljudskim potrebama i etičkim principima.

Dokument je proizvod dvogodišnjeg temeljnog, otvorenog i inkluzivnog procesa pregovora i usaglašavanja država članica, u kome su učestvovali i predstavnici naše akademske zajednice i privrede.

Pomoćnik ministra dr Saša Lazović je u svom izlaganju ukazao je na rezultate Srbije u ovoj oblasti. Istakao da je Srbija usvojila Strategiju veštačke inteligencije 2019. godine, i akcioni plan, te da je u martu 2021. godine osnovan Institut za veštačku inteligenciju, a da Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost pružaju stalnu podršku istraživanjima u oblasti veštačke inteligencije kroz svoje programe.

41. Generalni kongres UNESKO-a održava se od 9 do 24. novembra u Parizu. Državna sekretarka Anamarija Viček i pomoćnik ministra Saša Lazović su članovi delegacije Republike Srbije.

17/11/2021 19:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments