Škola za zaštitu životne sredine – Water Workshop „KVALITET VODA“

16/09/2019 12:51

Škola za zaštitu životne sredine – Water Workshop „KVALITET VODA“

Ovogodišnji Water Workshop je 23. po redu, dešava se od 18. do 20. septembra na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Centralne teme su:

Problemi i rešenja za održivo snabdevanje vodom za piće;
Prečišćavanje i kontrola kvaliteta otpadnih voda.
Svečano otvaranje biće održano u sredu, 18. septembra u 10 časova, amfiteatar A1 na Departmanu za biologiju i ekologiju.

U okviru skupa, biće organizovana i tri okrugla stola (panel diskusije) na sledeće teme:

Od monitoringa do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda;
Inovacione tehnologije prečišćavanja otpadnih voda;
Primena PILOT istraživanja u okviru planova za bezbedno snabdevanje vodom za piće.

Ukupna produkcija otpadnih voda u Srbiji je oko 3,5 miliona m3/dan, od čega oko 70% potiče iz industrije, čije otpadne vode učestvuju sa oko 50% u organskom opterećenju. Očekuje se da će se sa razvojem industrije (i pored recirkulacije), kao i sa proširivanjem kanalizacione mreže naselja, količina otpadnih voda povećati za oko 3,2 puta u odnosu na sadašnju količinu. U Srbiji je oko 75% gradskog i oko 9% seoskog stanovništva povezano na javni kanalizacioni sistem.

Jasno je da je tradicionalni pristup u upravljanju u vodnom sektoru osnova za obezbeđivanje adekvatnog vodosnabdevanja. Međutim, prilagođavanje na klimatske promene i njihov uticaj na ovaj sektor, zahteva i inovativni pristup na svim nivoima, uz korišćenje različitih resursa koji su dostupni i mogu pomoći u procesu odlučivanja i planiranja pri upravljanju vodnim sektorom.

Neizvesnost u projekcijama klimatskih promena i teškoće u povezivanju ovih promena sa lokalnim uticajima predstavlja kompleksan skup izazova za vodovode. Razumevanje ovih uticaja doprinosi sigurnijem obezbeđivanju vode za piće uz primenu adaptivnog pristupa upravljanja resursima vode, bez obzira u čijoj su oni nadležnosti. Tehnologija prireme vode mora da se postavi u odnosu na kvalitet vode u raspoloživom izvorištu; odnosno, nepoznavanje ili nedovoljno poznavanje kvaliteta vode izvorišta otežava ili čak sprečava, već na samom startu, ispravno formulisanje tehnologije pripreme vode za piće i projektovanje postrojenja sa najboljim mogućim tehno-ekonomskim performansama.

Program pogledajte OVDE.

16/09/2019 12:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments