Šesti Festival nauke u Novom Sadu

06/05/2014 08:21

Šesti Festival nauke u Novom Sadu

Da li ste spremni za dva dana nezaboravnog provoda, jer će 10. i 11. maja 2014. godine biti održan šesti Festival nauke u Novom Sadu?

Ukoliko ste bili na fantastičnom prošlogodišnjem Festivalu nauke u Novom Sadu, i oduševljeni njime pomislili da ne može biti bolji, 10. i 11. maja ćete se uveriti da može, i to mnooogo bolji. Ove godine nas čeka vatromet neverovatnih tema, eksponata, postavki, radionica i još mnogo toga.

U centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu i zgradi Rektorata, u izvođenju veoma bogatog i zanimljivog programa učestvovaće 30-tak institucija. Ukupno 85 radionica, osam naučno-popularnih predavanja i ostali prateći segmenti, prikazaće naučna dostignuća i principe kroz zabavne i interaktivne eksperimente, testove i diskusije, iz gotovo 40 različitih naučnih oblasti.

festival nauke 1

Ove godine, na Festivalu će se tradicionalno predstaviti članice Univerziteta u Novom Sadu: Filozofski, Poljoprivredni, Pravni, Tehnološki, FTN, PMF, Ekonomski, Građevinski, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Akademija umetnosti, Medicinski, Pedagoški fakultet i Naučni institut za prehrambene tehnologije. Pored njih, na Festivalu će učestvovati i Mensa Srbije, Astronomsko društvo Novi Sad, Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“, Asocijacija molekularne gastronomije Srbije, DunavNET, Naučno-tehnički centar Naftne industrije Srbije, FIMEK, Udruženje zaštite životne sredine „Rio“, Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Zrenjanina i Vojvođanski IKT klaster.

Naučne radionice (mesto gde ćete nauku doslovno moći da vidite, pipnete, omirišete i osetite)

Šta vas sve zanimljivo očekuje na Festivalu možete naslutiti iz naziva radionica koje su za vas pripremili domaćini:

Super prirodnjaci: Upoznaj divlje životinje, Moj kljun – moja pravila, Odakle sam ja!?, Opasni stanovnici Fruške gore, Kroz oko teleskopa, Proviri kroz prorez, Stvaranje fantazije, Šta je filtracija, Lansiranje rakete, Zavrzlame u koloru, Zagađena životna sredina: Ne maltretiraj; Tretiraj!, Ja kao Njutn, Na krilima fizike, Mala škola geografije, Snaga Zemlje, Obnovljivi izvori energije i sortiranje otpada, EUREKA, sada znam!

Super društvenjaci: Imagine all the people… pop muzika i društveni aktivizam, Uporedi se – test izdržljivosti – step test – telesni sastav, Kako istražujemo jezik, Kako zvuče jezici, Metamorfoza časopisa – raspad Gutembergove galaksije, Upotrebi klikere, Deca u skupštini, Bezbojne zelene ideje besno spavaju, Imate li i vi svog blizanca?, Zabavna književnost, Simulacija uviđaja i Zabavni ekonomski kutak.

Super tehnolozi: Od zrna do smokija, Približimo se prirodi svojim čulima, Čarolija hidraulične klasifikacije, Neobični kućni ljubimci, Sklopi sliku i pogodi biljku, magija voća, Hrana pod lupom, Jao, kakvo breme nosi jedno seme, Poljoprivredna geografija i Moćni molekuli.

Super inženjeri: Kad porastem biću programer, Figurice od praha ostaviće vas bez daha, Roboti u praistorijskom svetu, Razgovor sa humanoidnim robotom Markom, EGGCNC, MOBILEAPP, Veb portal za mlade matematičare, Koliko čisto udišemo?, Tehnologije budućnost – sad i ovde, Takmičenje mehatroničara u programiranju rada fontane, Mala škola programiranja, Mobilni telefon upravlja mašinama, Virtuelni 3D modeli, Juicemachine, Origami u arhitekturi, Zvučni mozaik, Lasersko skeniranje, Tajna termalnog vida, Ko sedi na električnoj stolici i druge priče, Virtuelno zavarivanje i Dobre vibracije i buka.

Super medicinari: Farmacija – od eksperimenta do leka, Matične ćelije – budućnost regenerativne stomatologije, Beba nam dolazi, Čarolija izdaha, Svet na dlanu, Plućna skalamerija, Stigla nam je beba, snađi se!, Odreaguj snažno i Obojimo se.

festival nauke 2

Super omladinci

U posebnom segmentu Festivala, predstaviće se „super omladinci“ – đaci osnovnih škola „9. maj“ i „Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina, Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, Srednje poljoprivredne škole iz Futoga, Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice, kao i predškolska ustanova „Naše dete“ iz Šapca.

Super gosti

Specijalni gosti ove godine su gostujući studenti sa Univerziteta „Prince of Songkla“, Tajland, koji su pripremili radionicu na temu mobilnih aplikacija, ali će istovremeno posetiocima predstaviti i kulturu Tajlanda i pružiti jedinstvenu mogućnost da saznaju zanimljivosti o njihovoj zemlji iz prve ruke.

Super predavanja

Kao šlag na torti biće održana više nego interesantna predavanja sa veoma interesantnim i uvek aktuelnim temama: Bolesti zavisnosti u zavisničkom društvu – Stevan Svilokos, Žetva na elektromagnetskim poljima – Nikolina Janković, Psi lutalice – opasnost ili žrtve ljudi i zakona, Tribina: Izazovi prevencije maloletničke delikvencije – Tijana Karić, Ana Bilinović, Stefan Ninković, Stefan Samardžić i Izabela Horvat, Fizika superheroja – Tijana Prodanović (prof. dr Tijana Prodanović je, inače, programski koordinator ovog festivala i jedna od najboljih naučnih komunikatora u Srbiji, a i šire), Laži me – Valentina Baić, Značaj Vakcinacije – Smiljana Rajčević i Biohemija Mamurluka – Ivana Beara.

Šesti Festival nauke u Novom Sadu će biti održan u organizaciji Univerziteta u Novom Sadu, uz generalno pokroviteljstvo Vlade AP Vojvodine – Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, generalno partnerstvo sa Festivalom nauke Beograd, podršku Centra za promociju nauke , prijateljem Festivala Erste bankom i mnogih drugih partnera.

Doživljaj za pamćenje i prepričavanje

Detaljni program šestog Festivala nauke u Novom Sadu možete videti OVDE.

Program RADIONICA će se odvijati kontinuirano od 10 do 18 sati. Pojedini programski segmenti, kao što su predavanja i radionice sa posebnim terminima, biće realizovane po satnici: www.festivalnauke.uns.ac.rs/2014/rs/program-satnica.html

Zadivljujući svet nauke

Ponovo ćete biti u prilici da, uz pomoć pravih naučnika i zaljubljenika u nauku otkrivate zadivljujući svet ove magije realnosti i doživite ga sopstvenim čulima. Samo ne zaboravite da podelite ovu vest sa prijateljima, pa da možete zajedno da pođete u isprobavanje uzbudljivih eksperimenta, slušanje inspirativnih predavanja i upoznate se sa najnovijim naučnim dostignućima koja se u raznim oblastima izučavaju na Univerzitetu u Novom Sadu!

Programski sadržaji su namenjeni posetiocima svih uzrasta a ULAZ JE SLOBODAN!

Izvor: dobrevesti.rs

06/05/2014 08:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments