Uskoro nova Uredba o finansiranju visokog obrazovanja

15/10/2019 12:34

Uskoro nova Uredba o finansiranju visokog obrazovanja

Tom uredbom trebalo da se premosti period do usvajanja Zakona o finansiranju visokog obrazovanja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da će uskoro biti usvojena nova Uredba o finansiranju visokog obrazovanja kojom će novac koji se izdvaja iz budžeta za visokoškolske ustanove biti drugačije preraspoređen.

Očekuje se da taj zakon bude usvojen polovinom naredne godine, rekao je ministar nakon sednice rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS).

Prema njegovim rečima, sredstva za plate i materijalne troškove visokoškolskim ustanovama do sada su opredeljivana po Uredbi koja je doneta 2014. godine, a u međuvremenu se mnogo toga promenilo, broj studenata, nastavnika…

Šarčević je naglasio da su zbog toga neke visokoškolske ustanove dobijale više novca, neke manje i da je to bila najveća zamerka Državne revizorske institucije u poslednjim izveštajima.

Naglasio je da je Uredba privremeni model do usvajanja Zakona o finansiranju visokog obrazovanja. Ministar je rekao i da se na predlogu Zakona o finasiranju visokog obrazovanja radi već godinu i po dana i da je predloženo više formula kako bi finansiranje moglo da izgleda.

“Nama je cilj da se više sredstava obezbedi na razne načine i u novoj strategiji da student bude u centru pažnju, da se njemu što više olakšaju studije”, naglasio je Šarčević.

15/10/2019 12:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments