Forum mladih Zapadnog Balkana 2021

01/07/2021 14:16

Forum mladih Zapadnog Balkana 2021

Forum mladih Zapadnog Balkana 2021, koji se organizuje u okviru Berlinskog samita 2021, počeo je u utorak, 29. juna 2021, a održava se u onlajn formatu. Forum okuplja 80 mladih lidera/ki iz regiona i Evrope, koji će razgovarati o mladima u regionu i o mogućnostima za poboljšanje njihog položaja.

Kako su saopštili Krovne organizacije mladih Srbije, u okviru događaja biće reči o ključnim izazovima i temama kao što su pomirenje i izgradnja mira, volontiranje, nove veštine za budućnost, održivi razvoj, kao i o tome kako od “odliva mozgova” doći do “priliv mozgova” i kako pospešiti učešće mladih. Učesnike i učesnice pozdravila je nemačka kancelarka Angela Merkel kroz video poruku i tom prilikom istakla da je Regional Youth Cooperation Office (RYCO) glavni uspeh Berlinskog procesa.

Na panel-diskusiji “Zapadni Balkan danas: Izazovi i perspektive – Kako kreirati bolji region?”, pored generalnih sekretara/ki Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Nemačko-francuske kancelarije za mlade, kao i omladinske predstavnice Crne Gore u RYCO Upravnom odboru, govorila je i generalna sekretarka KOMS, Miljana Pejić.

Jedno od tema pokrenutih na panel-diskusiji ticala se toga šta je potrebno uraditi kako mladi ljudi ne bi težili odlasku iz regiona. Miljana je rekla da, zahvaljujući statistikama i podacima koje danas imamo, možemo objektivnije sagledati taj problem i uočiti prioritete.

– Kad mlade ljude pitamo šta im je potrebno kako ne bi odlazili iz svoje zemlje ili regiona, vidimo da je to mnogo više od problema nezaposlenosti, koji se najpre čini kao primarni impuls. Mladi su u potrazi za višim životnim standardom – koji se sastoji od mnogo komponenata, a ne samo od osnovnih primanja i posla. Tu se radi i o dostojanstvenom životu, jer mladi imaju potrebu da se iskažu, da njihovo mišljenje bude zaista uvaženo prilikom kreiranja mera ili iniciranja programa. Učešće je preduslov svake pozitivne promene društva – istakla je Miljana.

Ona je tom prilikom predstavila i koncept procesa pod nazivom Youth Alert, koji bi okupljao krovne saveze sa Zapadnog Balkana, kada bi se razmenjivala iskustva u radu krovnih saveza ili reagovalo po pitanju ključnih tema za mlade u regionu. Fokus rada bio bi pre svega na pravima mladih i iznošenju stava mladih na regionalnom nivou po pitanju bitnih procesa za mlade. Na ovaj način mladi u regionu bi zajednički delovali u pravcu ostvarivanja ključnih procesa. KOMS će u narednom perodu raditi na osiguravanju partnerstava i pokretanju procesa.

Forum mladih je prateći događaj Berlinskog samita, koji zajednički organizuju Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ) u saradnji sa drugim regionalnim inicijativama i mrežama. Organizuje se uz podršku nemačkog Ministarstva spoljnih poslova i sufinansiranje Evropske unije.

 

01/07/2021 14:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments