Formula iz Kragujevca na takmičenju “Formula student”

18/06/2015 10:07

Formula iz Kragujevca na takmičenju “Formula student”

Izradom bolida za međunarodno takmičenje “Formula student”, studenti kragujevačkog fakulteta inženjerskih nauka pripremaju se za ovo prestižno nadmetanje.

Formula student” je takmičenje u kom učestvuje oko 500 tehničkih fakulteta iz celog sveta, a koje se održava skoro 30 godina. Do sada je našu državu predstavljao tim studenata Univerziteta u Beogradu, a na narednom takmičenju učestvovaće studenti iz Kragujevca.studenti-kragujevac-formula

Na bolidu, kojim će se takmičiti, studenti su radili godinu i po dana. Kada bude u potpunosti završen, bolid će biti dugačak 2,5 metara i biće težak 250 kilograma, sastojaće se od 900 delova, od kojih su 800 napravili studenti. Svaki deo bolida softverski je analiziran i proćiće softversku simulaciju.

Formula studnet” ima striktne propozicije, a ove propisi se odnose pre svega na težinu, materijal od kog se izrađuje bolid i jačinu motora.

Pravilnik za izradu studentske formule ima oko 200 strana. Svako iz našeg tima ga je proučio. Glavna ograničenja, odnose se na jačinu motora, njegova snaga smanjena je za 40 odsto, kako bi bilo bezbedno da studenti sednu u bolid i voze ga na takmičenju“, rekao je Bogdan Dimitrijević, jedan od studenata koji rade na izradi bolida.

Vozilo na kom rade kragujevački mašinci, može dostići brzinu od 120 kilometara na sat, a do 100 kilometara na sat stiže za tri sekunde.

Prema rečima još jednog od studenata koji je uključen u ovaj projekat, izrada formule je poseban izazov za njegov tim. Cilj im je da do naredne godine obezbede potrebna sredstva kako bi sa svojim bolidom učestvovali na “Formula student” takmičenju u Italiji, Češkoj i Mađarskoj.

U dosadašnji rad uloženo je 3.000 evra, ali je potrebno još trostruko više kako bi projekat bio uspešno završen.

Izvor: RTV

18/06/2015 10:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments