Evo šta očekuje prve “bolonjce” koji nisu završili studije!

03/11/2016 13:47

Evo šta očekuje prve “bolonjce” koji nisu završili studije!

Skupština Srbije poslednjom odlukom vezanom za “večite studente” nije na isti način tretirala prve “bolonjce” i ostale studente po starom programu studija.

Upravo zato studenti koji su studije upisali 2006. godine, odnosno studenti koji su prvi upisani po bolonjskom programu studiranja, a koji još uvek nisu završili studije – neće dobiti priliku za produženje roka studija, nego će morati na reupis.

Reupis za prve “bolonjce” znači da će zbog nepoloženih ispita morati da ponovo upišu studije, ali one studijske programe koji su isti ili najsličniji programu koji su prvobitno upisali – i da, ukoliko postoje, polože ispite koji su po novom (ili obnovljenom) upisanom programu obavezni.

Zbog te razlike ispita, prvi “bolonjci” bi mogli biti vraćeni na četvrtu ili čak i na treću godinu osnovnih studija – zbog čega bi imali veliki novačni, ali i vremenski trošak za završetak studija, jer će pojedini biti u obavezi da pohađaju predavanja i vežbe iz nekih predmeta.

Na 12 fakulteta u Srbiji – reupis prvih bolonjaca

Iako je većina fakulteta odlučila da studentima u ovoj situaciji pruže priliku za završetak studija produžavanjem roka za još jednu godinu uz minimalne troškove, koji su u skladu sa preporukom ministra prosvete, navodi se da je 12 fakulteta iz Beograda, Novog Sad i Niša “večite studente” nateralo na reupis – Beograd: Ekonomski (samo generacija 2008. ima odobrenu godinu, ostale šalju na reupis), Fakultet Bezbednosti, Pravni, Filološki, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Fakultet veterinarske medicine, Matematički, Poljoprivredni i Saobraćajni fakultet, kao i Pravni fakultet u Novom Sadu i Mašinski fakultet u Nišu.

Dekan beogradskog Pravnog fakulteta Sima Avramović izjavio je da je do zabune prvo došlo jer je dopis ministra nazvan u javnosti “obavezujuće uputstvo”, a zapravo je bilo reči samo o “obaveštenju o skupštinskoj raspravi i stavu Odbora za obrazovanje” koje je poslato svim dekanima. Kako kaže Avramović, BU je primio taj dopis k znanju i odlučio da će postupati u skladu sa zakonom i da neće kršiti svoj statut.

“Ukoliko fakultet ne bude uradio reupis, univerzitet neće moći tom studentu da izda diplomu. Dakle, pravno gledano i po zakonu, to je jedini mogući način da se ostane u statusu studenta i na kraju stekne diploma. Da je Zakon o visokom obrazovanju izmenjen, to bi onda i fakulteti poštovali, ovako su se dekani našli u ‘klinču’ između pogrešno u javnosti shvaćenog pisma ministra i onoga što nalaže zakon”, tvrdi Avramović.

Cena reupisa i preko 100.000 dinara

Dekan beogradskog Pravnog fakulteta Sima Avramović dodaje da reupis znači samo nadoknadu administrativnih troškova. To, na primer, u slučaju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu znači od pet do 10.000 dinara.

Do problema je došlo, priznaje, zato što su pojedini fakulteti zaista naplaćivali ogromne iznose koji su preko 100.000 dinara za reupis, zbog čega su studenti i reagovali, a pismo ministra je, po njegovom tumačenju, trebalo samo da skrene pažnju fakultetima da iznose koriguju.

Kako piše Politika, dekani su se usaglasili da će što je više moguće smanjiti troškove reupisa. Zauzet je stav da treba da se naplaćuju samo administrativni troškovi i slušanje novih ispita, ako postoji u studijskim programima. Neće se naplaćivati priznavanje ispita položenih na istom fakultetu.

Iskustva studenata su međutim drugačija. Varijanta reupisa, kako kažu studenti, može da bude i do 150.000 dinara – plaćanje ispisnice, upis, novi bodovi, negde i plaćanje pune školarine (jer studenti u slučaju reupisa imaju isključivo samofinansirajući status), svaki nepoloženi i dodati predmet moraju da se slušaju – i vežbe i predavanja.

Izvor: Politika

03/11/2016 13:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments