Uvodi se nacionalna matura umesto prijemnog na fakultetima?

10/11/2016 16:06

Uvodi se nacionalna matura umesto prijemnog na fakultetima?

Prema najavi ministra prosvete Mladena Šarčevića, 2018. godine će biti uveden pilot projekat nacionalne mature – koja bi trebalo da zameni dosadašnje polaganje prijemnog ispita na fakultetima.

Svaki učenik koji posle završene srednje škole položi nacionalnu maturu – imaće priliku da pošalje aplikaciju na više fakulteta, tačnije na neograničen broj visokoškolskih ustanova za koje je zainteresovan.

Polaganje prijemnih ispita na fakultetima do sada je značio da maturanti mogu da upišu sa smer za koji polažu prijemni ispit, a ukoliko ne uspeju da se upišu – moraju čekati sledeći upisni rok kako bi pokušali da se upišu na neki drugi smer ili fakultet, na kom posle prvog upisnog roka ostane mesta za upis.

Još jedna od dobrih strana, prema mišljenju ministra, jeste i to što se zahvaljujući nacionalnoj maturi može oceniti rad svake škole, odnosno na osnovu uspeha cele generacije proceniti i uspeh škole generalno jer se neće polagati samo predmet ili dva.

Pored nacionalne mature, govori se i o uvođenju međunarodne mature koja u svetu postoji od 1970. godine i obuhvata sve kontinente. Polaganje ove mature je nešto teže, ali svi koje je polože imaju priliku da apliciraju za neke od najprestižnijih svetskih univerziteta, kao što su Harvard, Sorbona i drugi.

10/11/2016 16:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments