Beogradski univerzitet najbolji u regionu!

16/08/2016 10:02

Beogradski univerzitet najbolji u regionu!

Najstarija visokoškolska institucija u našoj zemlji popela se za sto mesta na prestižnoj globalnoj Šangajskoj listi. Poseban doprinos dali radovi Stojana Radenovića, penzionisanog profesora Mašinskog fakulteta.

Univerzitet u Beogradu pomerio se za sto mesta na Šangajskoj listi i sada se nalazi među 300 najboljih univerziteta na svetu. Na ovu, najprestižniju akademsku listu Univerzitet u Beogradu došao je pre tri godine, prvo u 500 najboljih, pa se pre dve godine pomerio za sto mesta, između 301. i 400. pozicije. Danas su objavljeni rezultati za ovu godinu i naš najstariji univerzitet plasirao se između 201. i 300. pozicije.

Rezultat na Šangajskoj listi pokazuje da je Univerzitet u Beogradu u dva do tri odsto najboljih među 10.000 univerziteta sveta.

– Ovo je ogroman uspeh za naš univerzitet i njemu su doprineli objavljeni radovi istraživača iz svih oblasti. Ovo je timski rezultat – prokomentarisala je za “Novosti” prof. dr Ivanka Popović, prorektorka za nauku UB.

– Ove godine napredovali smo, ne toliko zahvaljujući broju radova, koliko njihovoj strukturi, značaju onih koji su objavljeni u najprestižnijim časopisima, kao i broju citata. Pojavili su se radovi koji su mnogo puta citirani i podigli su ukupnu vrednost univerziteta.

Kao pojedinac, najviše se izdvojio penzionisani profesor Mašinskog fakulteta Stojan Radenović, kao jedini srpski istraživač koji se našao na listi “najvećih svetskih umova u 2015. godini”. Tu publikaciju, na osnovu broja radova u uglednim časopisima i broja citata, objavljuje svake godine Tomson-Rojters, koji je zadužen i za formiranje takozvane SCI liste naučnih časopisa. Profesor Radenović najbolje se, prema broju citata, plasirao od svih naučnika iz naše zemlje.

– Uspeh na Šangajskoj listi je zajednički – skromno je prof. Radenović prokomentarisao za “Novosti”.

– Ne znam tačno koliko imam citata. Teško je to precizno izmeriti, ali mislim oko 4.200. Ne smatram ja to nekim velikim uspehom. Ja sam matematičar i moj posao je da rešavam probleme i pišem radove i radiću to dok sam živ. Matematičar je kao slikar. Ima nas toliko mnogo u svetu, ali ne mogu svi da organizuju samostalnu izložbu, a tek malobrojni imaju svoje galerije. E, za nas matematičare prestižni časopis je galerija.

Radi, kaže, mnogo, ali nije uvek uspešan. Kaže, sad mu je domaći časopis Matematičkog instituta odbio dva rada. Ali je zato objavio 70 radova za godinu dana, uglavnom u stranim časopisima. Trenutno radi kao recenzent za časopis koji izdaje Španska akademija nauka.

Radenović za sebe kaže da je istraživač, jer je naučnik prejaka reč. Veći deo dana provodi u suterenu svoje zgrade, gde u jednoj maloj zajedničkoj prostoriji rešava matematičke probleme, piše radove i studentima pomaže da urade teške zadatke.

Veća mu je, kaže, radost kad jedno dete učini boljim, nego da bude član Akademije nauka. Uprkos vrhunskim rezultatima, nikad nije izabran ni za dopisnog člana SANU. Ove godine dobio je od predsednika države srebrnu medalju za doprinos nauci, povodom Dana državnosti.

Univerzitet u Beogradu najbolji u regionu

Zagrebački univerzitet uspeo je ove godine da uđe na listu i plasirao se između 401. i 500. mesta, a prethodnih godina nije imao svoje mesto među najprestižnijima. U tom delu liste ostao je i Univezitet u Ljubljani. Na svetskom nivou, Harvard je ubedljivo prvi već 14 godina. U prvih deset su i Berkli, Oksford, Stenford, Kembridž, MIT, Prinston, Kolumbija, Kalifornijski tehnički institut i Čikaški univerzitet.

Izvor: Novosti

16/08/2016 10:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments