Automobil, bonusi i plata od 1.000 evra u opisu programerskog posla

02/10/2014 15:36

Automobil, bonusi i plata od 1.000 evra u opisu programerskog posla

U Srbiji ne postoji plata manja od 500 evra za programere, poslodavci nude plate i preko 1.000 evra, dodatne bonuse i automobile…

“Za posao nikad nisam morao da brinem. Već tokom studija ponude su stizale sa svih strana i samo što nas nisu vukli za rukav moleći da ih prihvatimo” kaže Stefan Kostić, mladi IT stručnjak, koji pravi softver za brojne firme u računarskom centru Elektrotehničkog fakulteta.

Put do dobrog posla i sigurne plate nije baš jednostavan, Stefan Kostić je morao imati odličan uspeh iz srednje škole i dobro predznanje iz oblasti IT-a.

“Računarstvo mi je još kao osnovcu bila najveća pasija. Jedva sam dočekao da imam prvi računar. Kad god bi se nešto pokvarilo, nisam hteo da zovem majstora, već da sam istražujem kompjuterski svet. Kasnije, na fakultetu, dešavalo mi se da sa drugovima ostanem i do četiri, pet ujutru radeći na određenom projektu. Sada se sve to isplatilo” dodao je Stefan.

Studenti već na III godini fakulteta počinju da rade za plate iznad proseka, a interesovanje za studije računarstva raste svake godine i to pre svega na fakultetima poznatim po odličnim nastavnim programima iz oblasti informacionih tehnologija.

“Studije su i osmišljene tako da pre završetka fakulteta budemo sposobni da odgovorimo zahtevima koji se stavljaju pred nas”, kaže Milanka Bjelica, koja je završila smer računarstvo i automatika na FTN-u u Novom Sadu.

“Trenutno završavam master studije, a u radni odnos sam stupila početkom školske godine. Srećom, profesija koju sam izabrala je u velikom razvitku u našoj zemlji pa ne moram bolji život tražiti u inostranstvu. Nameravam da upišem doktorske studije na Fakultetu tehničkih nauka i da ostanem u Srbiji”, dodala je Milanka.

Oni koji dobre poslove nađu u toku studija retko napuštaju zemlju.

“Ko je preduzimljiv i dodatno angažovan, može veoma lepo da zarađuje i na početku studija. Meni je ostao još samo diplomski, a već radim u tri firme. Neopisivo je zadovoljstvo kada u zemlji u kojoj ste rođeni možete da živite ugodno i pošteno od svog rada”, rekao je Vladimir Veljković sa FTN-a.

02/10/2014 15:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments