Na današnji dan rođena Desanka Maksimović

16/05/2017 09:33

Na današnji dan rođena Desanka Maksimović

Na današnji dan, 16. maja 1898. godine, rođena je srpska pesnikinja, član Srpske akademije nauka i umetnosti, Desanka Maksimović.

Rođena je u selu Rabrovica kod Valjeva, a ubrzo se, zbog očevog premeštaja cela porodica preselila u Brankovinu, gde je njen otac radio kao nastavnik u školi.

Gimnaziju je završila u Valjevu, da bi nakon toga upisala Filozofski fakultet u Beogradu. Udala se za glumca i pesnika Sergeja Slastikova 1933. godine, sa kim je imala skladan i srećan brak, ali bez dece.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Desanke Maksimović!

Nakon školovanja radila je ako profesor srpskog jezika u nekoliko škola. Prvo je bila profesor u Obrenovačkoj gimnaziji, zatim u Trećoj ženskoj gimnaziji u Beogradu, da bi bila premeštena u učiteljsku školu u Dubrovniku, gde je provela godinu dana.

Desanka je svojim delima osvojila veliki broj nagrada, među kojima su i Vukova nagrada, Njegoševa nagrada i nagrada AVNOJ-a, a izabrana je i za počasnog građanina Valjeva.

Više o životu i delima autorke jedne od najpoznatijih pesama srpske poezije “Krvava bajka” – Desanke Maksimović pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

16/05/2017 09:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments