Na današnji dan rođen Kristijan Dior

21/01/2017 09:52

Na današnji dan rođen Kristijan Dior

Na današnji dan, 21. januara 1905. godine, rođen je jedan od najuticajnijih modnih kreatora ikada, modna ikona u svetu posle Drugog svetskog rata, Kristijan Dior.

dior moda

Prepoznatljiva elegancija Dior modne kuće

Rođen je u mestu Grandvil u Francuskoj, u porodici koja se bavila prodajom đubriva. Njegovi roditelji su želeli da on postane diplomata, zbog čega je upisao školu političkih nauka 1920. godine.

Iako je završio studije političkih studija, 1925. godine otvorio je umetničku galeriju, a kako je njegova, do tada veoma imućna porodica, doživela finansijski krah, morao je da ubrzo i zatvori svoju galeriju.

Zbog lošeg finansijskog stanja nije mogao da radi sam, pa se udružio sa različitim francuskim dizajnerima i u narednih desetak godina radio je sa njima.

Kada se završio Drugi svetski rat, zahvaljujući pomoći tekstilnog magnata Marsela Bosaka osnovao je u Parizu modnu kuću 1946. godine. Uspeo je da posao proširi na 15 zemalja, u kojima je ukupno radilo više od 2.000 ljudi.

Pročitajte neke od najlepših citata o sreći!

Prepoznatljiva moda koju je osmislio i plasirao Dior ogleda se u ženstvenosti i eleganciji, pa su tako njegovi modeli odeće za žene predstavljali revoluciju u dotadašnjoj damskoj modi.

Diorov stil je prepoznatljiv po uzanim ramenima, suženom pojasu, naglašenim grudima i širokoj suknji. Upravo ova inovacija u modi omogućila je Parizu da ponovo postane centar svetske mode, a Dior jedan od najuticajnijih modnih kreatora.

Pored uspeha u poslu, Dior je konstantno imao problema sa porodicom koja ga nije prihvatala, zbog čega je iz svog tenstamenta izopštio brata i njegovu ćerku – sa kojom je takođe bio u svađi.

Preminuo je 23. oktobra 1957. godine od srčanog udara dok je bio na odmoru u Montekatini u Italiji.

Od gotovo sigurne propasti, Diorovu modnu kuću, nakon smrti osnivača, spasao je Iv Sen Loran, dotadašnji Kristijanov asistent.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

21/01/2017 09:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments