Na današnji dan rođen Albert Ajnštajn

14/03/2017 09:33

Na današnji dan rođen Albert Ajnštajn

Na današnji dan, 14. marta 1879. godine, rođen je najistaknutiji teoretičar fizike u 20. veku, tvorac teorije relaziviteta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, Albert Ajnštajn.

Rođen je u mestu Ulm u Nemačkoj, kao prvo dete Hermana i Pauline Ajnštajn. Ubrzo su se porodišno preselili u Minhen, gde je Albert krenuo u osnovnu školu, a zatim i u Luitpold gimnaziju u ovom gradu.

Već u srednjoj školi pokazivao je interesovanje za matematiku i fiziku, ali je sa 15 godina napustio školu – zbog toga što je morao da uči napamet lekcije i da se povinuje strogoj disciplini.

Pročitajte najzanimljivije citate Alberta Ajnštajna!

Sa porodicom se preselio u Milan, a s obzirom na to da još nije završio srednju školu – upisao se u školu u Švajcarskoj koju je pohađao od 1895. do 1896. godine, nakon čega je krenuo na studije u Cirih koje je uspešno završio četiri godine kasnije.

Zaposlio se u Švajvcarskom birou za patente, a u slobodno vreme se bavio teorijom fizike, da bi pet godina kasnije objavio nekoliko važnih naučnih radova, među kojima je bio i o revolucionalnoj teoriji relativiteta.

Od 1903. godine bio je oženjen Milevom Marić, a godinu dana kasnije dobili su prvog sina – Hansa Alberta, a 1910. godine i drugog – Eduarda.

Više o životu jednog od najznačajnijih naučnika i najvećih umova u istoriji – Albertu Ajnštajnu pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

14/03/2017 09:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments