Na današnji dan preminuo je Vagner

22/05/2017 11:43

Na današnji dan preminuo je Vagner

Na današnji dan, 22. maja 1813. godine, preminuo je nemački kompozitor, pesnik, esejista i muzički teoretičar Rihard Vagner.

Vagner je jedna od bitnijih ličnosti u istoriji muzike. Njegov doprinos odnosi se najviše na operu i orkestar, koje je reformisao. Kompozicijama koje je napisao, postavio je temelj ozbiljne muzike 20. veka.

Pored toga što se smatra reformatorom opere i orkestra, njegov doprinos osnosi se i na uvođenje novih termina, kao što je lajtmotiv u operama ili “sveukupna umetnost” za koju se zalagao, smatrajući da je muzička drama najsavršeniji oblik umetničkog izraza. U svojim delima je primenjivao oba ova termina, a termin “sveukupna muzika” primenjivao je tako što je pisao sam libreta za svoje opere koje je komponovao.

Smatra se da je Vagner, zajedno sa Hansom fon Bilovom, doveo do stvaranja potpuno nove generacije dirigenata.

Vagnerova opere su predstavljale drame epskih razmera, a njegov stvaralački opus predstavlja proširivanje Betovenovog simfonizma u operskoj partituri, čime je postigao prožimanje dramske radnje i muzike.

Najpoznatija dela Riharda Vagnera su opere “Ukleti Holanđanin”, “Tanhojzer”, “Tristan i Izolda”, “Prsten Nibelunga”, “Parsifal”, a pored opera ističu se i njegove simfonije, tri klavirske sonate i druga programska dela.

22/05/2017 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments