U Srbiji svaka druga mlada osoba nema posao

18/07/2013 13:20

U Srbiji svaka druga mlada osoba nema posao

U Srbiji mlade osobe, do 25 godina starosti nemaju posao, a taj broj se iz godine u godinu sve više povećava

438223_86537119Po poslednjem planu, koji su nam predočili stručnjaci, rast nezaposlenosti u Srbiji je zaustavljen, a primarni cilj u narednom periodu je da se procenat stope spusti ispod 20%. Učesnici okruglog stola “Nezaposlenost” u Beogradu su izneli podatke da je svaka druga osoba između 15 i 25 godina starosti bez posla. Državni sekretar iz Ministarstva rada je rekao da se broj nezaposlenih povećao za 44.000 u odnosu na poslednji put i da je plan da se  stopa nezaposlenosti smanji sa 24,1% na ispod 20%.

Kako bi se ovaj cilj ostvario, potrebno je da svi “dišu” kao jedan, odnosno, da zajedničkom saradnjom državnih organa u pogledu povećanja BDP-a i privlačenja stranih investotora. Pored mladih, u ništa boljem položaju nisu ni stariji od 50 godina. Njima tek sledi problem, jer će po završetku restruktuiranja doći do porasta broja nezaposlenih u ovoj grupi. Pa će tako i za njih morati da se napravi nova strategija, koja će povoljno uticati na stopu nezaposlenosti ove grupe stanovnika.

Takođe, reči je bilo o odlasku mladih iz zemlje, pa će se u bliskoj budućnosti poraditi i na tom problemu, tako što će uskladiti obrazovanje sa potrebama tržišta rada. Sekretar takođe izjavljuje da je država uradila sve što je bilo do nje, a sad je red na Univerzitetima i školama da ovo sprovedu do kraja.

Smanjenje stope za 4% se ne može uraditi samo uz pomoć države, već se i privrednici moraju uključiti u ovu akciju.  Kako bi Srbija uspela u ovome, mora da se ugleda na Evorpsku Uniju i sprovede njene mere štednje i stvori nova radna mesta.

18/07/2013 13:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments