Studenti u potrazi za smeštajem

08/09/2013 14:00

Studenti u potrazi za smeštajem

Stanodavci sve više podižu kirije, iako ima više stanova na raspolaganju nego ranije. Cene zakupa stana su u proseku veće za 10 do 20 posto.

Pre nego što počnu studentski život, budućim studentima je najveći problem potraga za stanom.Oni se uglavnom žale na visinu cena, a jeftiniji stanovi, kako kažu, su uglavnom neuredni, daleko od fakulteta ili memljivi.

Cena nekretnina uglavnom miruju do početka školske godine, kada rast cena ne izostane.

Predrag Dević, direktor Agencije za nekretnine, kaže da oni koji umeju da se “cenkaju” mogu smanjiti cenu stana i do 10 posto.

Iz udruženju podstanara “Velegrad” savetuju, kako bi platili što manje, studenti bi trebalo da se udruže i da stan iznajmi njih dvoje – troje.

Milica Škiljević sa četiri koleginice deli stan. Ona kaže da je prednost zajedničkog života što se troškovi dele, kao manu ističe da stanari ne mogu da se odvoje na neko vreme, ukoliko nema neke odvojene prostorije.

Studenti se najviše interesuju za zajedničko življenje u garsonjerama i ako nisu prikladne za više osoba.

Cene zakupa se kreću u zavisnosti od lokacije i uređenosti stana, u Nišu prosečna kirija za garsonjeru iznosi oko 70 evra, u Kragujevcu oko 80, a u Novom Sadu 130. Najskuplje je stan iznajmiti u Beogradu. Garsonjeru ne možete naći za manje od 150 evra.

Kada se na cene stanova dodaju troškovi za struju, vodu, prevoz, knjige i hranu dobićemo dvostruko veću sumu.

Izvor: RTS

08/09/2013 14:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments