Server srušio sajtove

08/06/2021 16:00

Server srušio sajtove

Sajtovi pojedinih svetskih medija, ali i sajt britanske vlade i platforme poput Redit-a danas su bili nedostupni. A da im nisu radile internet stranice prijavili su Amazon, Ebay, Tviter, Slack, Airbnb i Spotify. Korisnici su se susretali sa  porukama “greška 503” (Error 503 Service Unavailable) ili “neuspešno povezivanje” (Connection Failure).

Nadležni su tokom dana objavili da sajtovi nisu funkcionisali oko dva sata, a da je kvar nastao zbog prekida rada u kompaniji Fastly. Naime, ovo je gotovo najveći mrežni provajder. Kompanija, čije je sedište u SAD, pokušala je da objasni razlog kvara. Kako su saopštili utvrdili su  uzrok i sada rade na rešavanju problema. Međutim, i dalje je “usporeno učitavanje stranica”. Normalizaciju rada očekuju u toku dana, a istragom treba da se utvrdi kako je pad mreže uticao na njihove CDN servise, odnosno mreže za distribuciju sadržaja.

O Fastly-ju

Ova američka kompanija nudi usluge koje “utiču na ubrzanje vremena za koje se internet stranice učitavaju”. Kako dalje navode na svom sajtu, nude zaštitu od sajbernapada i utiču na stabilnosti stranica u slučaju povećanog saobraćaja. U opisu se dalje navodi i da je to “geografski distribuirana mreža servera koji isporučuje različite aspekte sadržaja i prilagođava se zahtevima korisnika”. Tu su još i usluge HTML stranica, javascript datoteka, slika i video zapisa.

Uz isporuku sadržaja, korisnicima kompanija nudi i video striming, optimizacije slike, sigurnost u vidu oblaka i usluge uravnoteženja opterećenja. Praktično to znači da je kompanija spona između klijenata i korisnika.

Error 503

Error 503 je poruka koju korisnik zatiče na određenoj “adresi”, a koja ukazuje da ista na mreži nije dostupna. Inače, sve internet lokacije i usluge se “hostuju” na server računarima. A do greške 503 dolazi kada je veza blokirana da li zato što je server možda bio isključen ili je došlo do neke druge greške. Takođe, do ovog problema dolazi i kada veliki broj korisnika hoće da pristupi nekoj veb lokaciji, te koriste jedan server. U tom slučaju se server jednostavno preoptereti.

08/06/2021 16:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments