Na pomolu rešenje za “večite studente”

23/01/2014 13:52

Na pomolu rešenje za “večite studente”

Dužinu studija treba skratiti, saglasni su i studenti i profesori. Ministarstvo prosvete predlaže da “večitim studentima” treba pomoći ili povećanjem broja rokova ili konsultativnom nastavom. Studenti i dalje smatraju da rok za završetak studija sa 30. septembra ove godine treba produžiti za godinu ili dve.

Svi su saglasni da treba skratiti dužinu studija  – i studenti i profesori i resorno ministarstvo. Do mimoilaženja dolazi jedino u predlogu rešenja, ali iz Ministarstva prosvete poručuju da nijedan student neće biti oštećen.

U Ministarstvu smatraju da “večitim studentima” treba pomoći da završe fakultete ili povećanjem broja rokova ili konsultativnom nastavom. Ističu da fakulteti treba da naprave analizu razloga dugog studiranja i utvrde broj “večitih studenata”.

Po sticanju apsolventskog staža studenti nemaju nikakvu obavezu da se evidentiraju na fakultetu, pa je i to razlog što se ne zna tačan broj “večitih studenata” ili, kako ih u žargonu zovu, “solunaca”. Studenti procenjuju da ih je oko devedeset hiljada, a profesori kažu da ih je dvostruko manje.

“Čini mi se da im treba pružiti još jednu kratku šansu, dakle, prosto da završe ukoliko to može. Ukoliko to ne može, onda ih prevesti kroz nove studijske programe i da kroz nove sudijske programe što pre izađu sa nekakvim sertifikatom”, rekao je rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković.

Studenti i dalje smatraju da rok za završetak studija sa 30. septembra ove godine treba produžiti za godinu ili dve.

“Mi smo i dalje pri stanovištu da treba da im se omogući još godinu ili dve dana, da svoje studije privedu kraju po onim pravilima po kojima su upisali”, kaže predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije Danilo Jeremić.

Ministratsvo prosvete uputilo je preporuku koja bi uskoro trebalo da stigne i na fakultete i na univerzitete.

“Činjenica je da bi ta preporuka trebalo da sadrži da se posebno obrati pažnja na studente koji veoma dugo studiraju, da se vidi koji su to problemi i da se pomogne u prevazilaženju tih problema, pošto se rok za definitivan gubitak na pravo školovanja bliži”, rekao je rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević.

Ministar prosvete ističe da niko neće biti oštećen.

“Nijedan student neće biti oštećen. Ali oni koji ne žele da studiraju neka se izjasne, da se ne vode i da nemamo balast studija”, naglasio je ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Ministar smatra da bi uvođenjem većeg broja rokova i konsultativnom nastavom većina studenata i završila fakultet. A za onaj manji broj koji to ne postigne do kraja godine, našao bi se model za sticanje diplome.

Izvor: RTS

23/01/2014 13:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments