Studenti se spremaju za proteste?

05/09/2013 21:58

Studenti se spremaju za proteste?

Peticiju protiv podizanja granice za upis na budžet potpisalo je više od 10000 studenata širom Srbije. Sem povećanja granice za upis, studente muči problem poskupljenja ishrane i smeštaja, poskupljenje predviđa Zakon o visokom obrazovanju.

Smeštaj studenata u domovima će biti skuplji za 30%, a za dobijanje stipendije Ministarstva prosvete prosek je povećan sa 8,5 na 9.

Novine u zakonu i poskupljenja izazvala su velika negodovanja kod većina studenata širom Srbije, studenti su spremni da izađu na ulice ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

“Studijski program i gradivo nisu reformisani, sve ostaje po starom, a jedino se studentima menjaju  i otežavaju uslovi. Zbog toga zahtevamo da granica za upis na budžet i ove godine ostane na 48 bodova, kao i da ostane svih šest ispitnih rokova” kaže predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije, Danilo Jeremić. Jeremić je dodao da u organizaciji očekuju da će dobiti podršku od Senata Univerziteta u Beogradu na sastanku u ponedeljak, kao i ostali univerziteti u Srbiji.

“Velika je verovatnoća da uslov za upis na budžet i ove godine ostane na 48 bodova”, kaže prof. dr Dobrila Živković koja dodaje da su upravo bodovi za budžet izazivaju najveću polemiku među studentima.

“Studenti bi samo ukidanjem jednog ispitng roka dobili bolje raspoređene termine za ispite i imali bi više vremena da uče”, kaže Nada Kovačević, prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu, ona dodaje da ukidanje jednog ispitnog roka služi boljoj organizaciji nastave.

Izvor: Mondo

05/09/2013 21:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments