Usavršavanje mladih u Japanu

11/02/2015 13:10

Usavršavanje mladih u Japanu

Ambasada Japana u Beogradu raspisala je konkurs za dodelu MEXT stipendija za usavršavanje na japanskim univerzitetima.

Na konkurs mogu da se prijave maturanti srednjih škola i diplomci fakulteta, a stipendiranjem se omogućava, pored usavršavanja iz prirodnih i društvenih nauka, i razmena studenata između Japana i Srbije.

Predstavnici Ambasade Japana su predstavili stipendije na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Užicu, gde je bio prikazan i japanski animirani film “Bašta reči” iz 2013. godine, autora Makota Šinkaja.

Vlada Japana svake godine raspisuje konkurs za mlade u Srbiji koji je namenjen za srednjoškolce koji će završiti školu nekoliko meseci nakon raspisivanja konkursa i za diplomce fakulteta.

– Stipendija traje pet godina i to godinu za učenje japanskog jezika, kako bi se mladi prilagodili životu u Japanu, i četiri godine za studije. Stipendija je u proseku oko 1.000 evra, isplaćuje je Vlada Japana i pokriva sve troškove – avionske karte, boravak, studije i džeparac, koji mladima omogućuju da uživaju u japanskoj hrani i putovanjima – rekao je Juićiro Omori, ataše za kulturu Ambasade Japana u Beogradu.

Konkurs će zvanično biti raspisan krajem aprila ili početkom maja, a zainteresovani će polagati test znanja u skladu od fakulteta koji žele da upišu u Japanu.

– Broj studenata na masteru je ograničen, ali ne i za srednjoškolce ukoliko pokažu dobre rezultate na ispitu – objasnio je Omuri i dodao da najviše zainteresovanih ima za arhitekturu, japanski jezik i književnost i političke nauke.

Prema rečima Omurija, veliki deo stipendista ostaje posle školovanja u Japanu, dok ima i onih koji se vrate, a neki od njih rade u Ambasadi Japana u Srbiji ili u nekoj od tri japanske kompanije koje imaju ispostave u našoj zemlji.

Više informacija o stipendijama nalazi se na sajtu Ambasade Japana u Beogradu.

Izvor: Danas

11/02/2015 13:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments