Laboratorija za snimanje i analizu pokreta na FTN-u

04/02/2015 15:11

Laboratorija za snimanje i analizu pokreta na FTN-u

Tehnologija koja je korišćena u filmovima kao što su “Gospodar pristenova” ili “Planeta majmuna”, sada se koristi i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Unutar laboratorije za snimanje i analizu pokreta, nalazi se najsavremenija tehnologija. Ovaj sistem za snimanje se, osim za stvaranje komjuterskih animacija za potrebe filmova, koristi i za različita naučna istraživanja.

“Moguće je laboratoriju koristiti i u medicini gde se može izučavati kretanje ljudi sa deformitetima, gde pored kinematike kretanja može da se meri i sila, ovde imamo dva senzora sile koji rade potpuno sinhrono sa ovim kamerama, možete i u sportu da snimite sportistu”, rekao je profesor dr Branislav Borovac, koji rukovodi laboratorijom.

Snimanje pokreta odvija se tako što se osoba, čiji pokreti žele da se zabeleže, oblači u odelo na koje se lepe markeri čije se kretanje u prostoru snima infracrvenim kamerama. Nakon toga, određeni softver rekonstuiše kretanje.

“Obično na početku se stane u T poziciju, to je kao početna i krajnja, kako bi se znalo gde je početak gde je kraj za više različitih sesija, a pokreti između su u dijapazonu pokreta koji želite da budu. Ja sam samo upućen u to kako treba da se postave markeri koje su poze za početak i kraj, a obuke sam prepustio kolegama sa mehatronike”, rekao je Marko Jovanović, student Departmana za arhitekturu.

Profesori i istraživači sa FTN-a i Akademije umetnosti morali su da prođu kompletnu obuku pre nego što su mogli da počnu sa radom u ovoj laboratoriji.

Trenutno se laboratorija koristi samo od strane doktoranata, ali u planu je da se tamo održavaju i obuke, da se uključe i studenti kojima bi ova savremena tehnologija mogla da pomogne u istraživanjima koja rade za svoje diplomske radove.

Izvor: RTV

 

04/02/2015 15:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments