Kraj ”lažnim” fakultetima?

07/02/2014 13:59

Kraj ”lažnim” fakultetima?

Zbog sumnjivo stečenih uverenja, u Novom Pazaru su zatvoreni centri Internacionalnog univerziteta iz Brčkog i Farmaceutsko-zdravstvenog fakulteta iz Travnika. U Prosvetnoj inspekciji kažu da do sledećeg oktobra u Srbiji neće postojati nijedno izdvojeno odeljenje koje ne radi u skladu sa propisima.

Odeljenje za obrazovanje u Vladi Distrikta Brčko, zbog sumnjivo stečenih uverenja, traži na uvid kompletnu dokumentaciju Internacionalnog i Evropskog univerziteta. U Srbiji su u Novom Pazaru zatvoreni centri Internacionalnog univerziteta iz Brčkog i Farmaceutsko-zdravstvenog fakulteta iz Travnika.

Kada su proverili dokumenta Evropskog univerziteta, službenici Odeljenja za obrazovanje Distrikta Brčko utvrdili su da su izdate diplome nezakonite i da nemaju akademsku vrednost. Utvrđeno je da su studenti polagali po osam ispita dnevno i da su nezakonito prelazili sa drugih fakulteta.

“Ovde se radi o sistemskoj destrukciji visokog obrazovanja i videćemo kako će društvo odgovoriti na sve ovo”, rekao je Momčilo Poljić, načelnik Odeljenja za obrazovanje u Vladi Distrikta Brčko.

Sud je odložio odluku zabrane rada univerzitetu.

“Čekamo odluku suda, do tada radimo normalno, ove nedostatke koje imamo, objektivno, otklanjaćemo u hodu”, rekao je Mirko Kuljić, prodekan Evropskog univerziteta.

Od jednog beogradskog državnog fakulteta na korišćenje je zatražena biblioteka. Zahtev je odbijen. Kada se diplomac iz Brčkog žalio Senatu Univerziteta u Beogradu što je naš Pravni fakultet odbio da mu prizna osnovne studije i dozvoli upis na master studije, žalba je takođe odbijena.

“Evo, videli smo šta se dešavalo s tim fakultetom u Brčkom. Jedan profesor predaje 70 predmeta. I zbog toga sada tek nije čudo zašto Pravni fakulet nije dozvolio da se takav student upiše na naš fakultet”, rekao je dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović.

S druge strane, ističe, činjenica je da je do tog trenutka fakultet bio akreditovan.

“Ulazimo sada zaista u period kada ćemo morati ozbiljno da razmotrimo problem nostrifikacija stranih diploma, jer to od nas zaista zahteva i Evropska unija”, kaže Avramović.

U Prosvetnoj inspekciji rekli su da do sledećeg oktobra u Srbiji neće postojati nijedno izdvojeno odeljenje koje ne radi u skladu sa propisima.

“Mi smo postupali po prijavi i izvršili nadzor u Pazaru, i tamo smo zatekli neke ugovore u centrima, naložili smo mere i svi ti centri su zatvoreni. Mi smo ih uputili na način kako mogu da otvore univerzitet kod nas, nismo protiv toga, ali to mora da prođe odgovarajuću proceduru”, rekao je načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Studenti koji upisuju fakultete koji nemaju dozvolu za rad sami za to snose odgovornost, kažu u inspekciji. Kako do toga ne bi došlo, podatke o onome što žele da upišu mogu dobiti i od inspekcije i od Komisije za akreditaciju.

Izvor: RTS

07/02/2014 13:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments