Koliko je selfi opasan?

11/10/2018 14:36

Koliko je selfi opasan?

Znate li koliko je ljudi stradalo u pokušaju da naprave što bolji selfi? 

Život je izgubilo više od 250 ljudi, u periodu od 2011. do 2017. godine.

Selfi tragedija

Prema rezultatima studije, ovaj broj je iz godine u godinu u porastu.

Širom sveta je, od početka “selfimanije”, zabeleženo oko 259 smrtnih slučajeva prilikom slikanja.

Istraživači sa Sveindijskog instituta medicinskih nauka, uredno su prikupljali medijske izveštaje o ovim tragedijama, od oktobra 2011. do novembra 2017. godine.

Do sada je najveći broj smrtnih ishoda usled selfija zabeležen u Indiji, zatim u Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Pakistanu… Skoro 72 odsto od ukupnog broja stradalih su muškarci, mlađi od 30 godina.

Naječešći uzrok je davljenje, zatim “transport”, odnosno kada se selfi pravi u neposrednoj blizini voza ili kada se izlazi iz vozila u pokretu… Na trećem mestu se nalazi vatreno oružje i padovi s visine. Studija je pokazala da je čak osmoro osoba stradalo u pokušaju da snimi selfi sa opasnom životinjom. Najveći broj selfi tragedija izazvanih vatrenim oružjem zabeležen je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ono što je užasavajuće jeste podatak da se ovi tragični slučajevi nastavljaju i povećavaju iz godine u godinu. Istraživanje je pokazalo da su tokom 2011. godine zabeležena samo tri slučaja, dok je pet godina kasnije ova brojka skočila na 98.

Žrtve ovog “nesmotrenog selfija” uglavnom su mladi ljudi, koji žele da budu kul i da prikupe što više komentara i lajkova.

Autori studije napominju da je od velike važnosti na pojedinim turističkim destinacijama označiti područja koja su “zabranjene selfi zone”. Naime, Indija već ima takve zone, uključujući nekoliko u Mumbaju.

11/10/2018 14:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments