U korak sa trendovima: Google izbacuje lozinke

24/12/2015 09:22

U korak sa trendovima: Google izbacuje lozinke

Nakon što je Yahoo predstavio svoje rešenje u nameri da uvede prijavljivanje na korisničke naloge – bez upotrebe klasičnih lozinki, na ovome radi i kompanija Google.

Google je testirao veoma jednostavan princip – kada želite da se prijavite na svoj Google nalog dobijate opcije od kojih možete da izaberete – prijavljivanje preko pametnog telefona. Tada otvorite aplikaciju na svom telefonu i videćete prozor na kome se postavlja pitanje – da li pokušavate da se ulogujete na svoj nalog preko računara. Ako je odgovor pozitivan – potrebno je samo da kliknete na “yes” i biće vam odobren pristup vašem nalogu.

Pored ovog pristupa, postoje još dva faktora potvrde autentičnosti kojima možete osigurati da niko bez vašeg odobrenja i znanja ne ulazi na vaš nalog. Ovo podrazumeva da prilikom prisutpa nalogu morate uneti broj mobilnog telefona i da preko njega ukucate posebno izabran broj.

Iako kao princip i ideja već postoje, još uvek nije poznato kada će kompanija Google ozvaničiti ovo rešenje za bezbedan pristup Google nalozima. Na pristup svojim nalozima bez upotrebe lozinki, korisnici Google-ovih alatki će morati još malo da sačekaju.

24/12/2015 09:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments