Spoj inženjerstva i arhitekture u Novom Sadu

27/10/2014 16:13

Spoj inženjerstva i arhitekture u Novom Sadu

Stručnjaci na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu napravili su program i robota koji može da pravi predmete onako kako ih na računaru arhitekta projektuje.

Robot predstavlja deo projekta Centra za digitalni dizajn. Projekat je pokrenuo tim arhitekata i inženjera koji čine profesori i istraživači sa Katedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, kao i sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju.

Izgled robota. Foto: Nenad Mihajlović/24 sata

Izgled robota. Foto: Nenad Mihajlović/24 sata

Cilj projekta je istraživanje i primena novih metoda u arhitekturi uz pomoć industrijskih robota. Robot koji su oni napravili seče stiropor, a menjanjem alata može da seče i drvo, ciglu i bilo koji drugi građevinski materijal. U svetu se koriste roboti za formiranje modula od opeke od kojih se sastavljaju čitave zgrade, rekao je dr Mirko Raković, docent na Fakultetu tehničkih nauka.

Robot preko programa dobija komande od arhitekte, a zatim uz pomoć zagrejane žice seče stiropor i tako pravi konture. Kada napravi konture, robot ih iseče u pazle, a zatim spaja u celinu uz pomoć silikona, kaže Marko Jovanović, doktorand na FTN-u i učesnik projekta.

Ideja za robota javila se u Ulici Stanoja Stanojevića, gde Mirko Raković živi sa još 47 doktora nauka. On kaže da je sa njima razgovarao uz kafu o tome kako bi oni koristili industrijskog robota za razna arhitektonska rešenja. Nakon toga je započeto istraživanje, a kasnije i realizacija projekta.

Izvor: 24 sata

27/10/2014 16:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments