Sat koji računa kad ćete umreti – sat smrti

03/10/2014 14:42

Sat koji računa kad ćete umreti – sat smrti

Ukoliko ne vodite računa o načinu na koji živite i vodite nezdrav život, vreme je za menjanje navika. U tome vam može pomoći ova nova, morbidna spravica – sat smrti.

Sat je izumeo Šveđanin Fredrik Kolting, a sat je nazvao “Tiker“. Iako mnogi ovaj uređaj nazivaju “satom smrti”, on ga naziva “sat sreće”, jer je napravljen sa ciljem da pomogne ljudima da iskoriste sve vreme koje im je preostalo na najbolji mogući način.

Kako sat radi?

Sat se navija tako što vlasnik popunjava upitnik sa informacijama iz zdravstvenog kartona (poput alergija, hroničnih bolesti i drugo). Pored toga, unose se i informacije o tome da li vlasnik pije, puši, da li je u porodici neko imao rak, dijabetes, i slično.

Vlasnik takođe unosi i informacije o tome koliko je fizički aktivan i koliko kilograma ima. Sad sve ove varijable uzima u obzir i izračunava prognozu datuma smrti. Tada “Tiker”, koji radi kao običan sat i pokazuje vreme kao i svaki drugi, počinje da odbrojava vreme do tog datuma.

Kampanja masovnog finansiranja je završena, a sat se može nabaviti onlajn i košta 88,85 dolara.

Svrha sata je da probudi svest ljudi o tome kako žive. Fredrik Kolting je došao na ovu ideju kada mu je umro deda. – Zamislite da vam neko kaže da imate još godinu dana života. Šta biste promenili u životu? Sve što treba da naučimo jeste da cenimo vreme i život koji imamo, da iskoristimo dan i slušamo svoje srce – rekao je on.

Izvor: Blic

03/10/2014 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments