Facebook: Tonsko opisivanje fotografija

10/04/2016 12:43

Facebook: Tonsko opisivanje fotografija

Kompanija Facebook je uvela program koji pomaže slepim osobama, tako što tonskim zapisom opisuje sadržaje fotografija.

Ova društvena mreža nudi mogućnost slepim i slabovidim korisnicima da, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji koja prepoznaje lica i objakte, znaju šta se nalazi na fotografijama koje se objavljuju na Facebook-u.

Ova funkcija je prikazana na iPhone-u i nosi naziv VoiceOver, a može da tumači sve što se nalazi na fotografiji.

Za sada je opcija VoiceOver dostupna samo na engleskom jeziku, a kako bi “radila svoj posao”, potrebno ju je aktivirati.

U početku će tekstovi koji će se čuti biti organičeni na samo 100 reči, sa koliko ovaj program trenutno rspolaže, ali se radi na unapređenju koje će uključiti više detalja.

Automatski glas koji opisuje sadržaj fotografije sada može da kaže da se na slici nalaze, na primer, “tri osobe na otvorenom prostoru”, ali ne može da da detalje, kao što su – na primer – da treća osoba drži psa ili buket cveća.

Ovo nije prvi put da neka društvena mreža ili servis omogućava slepim i slabovidim osobama da znaju šta se nalazi na fotografijama, ali Facebook se trudi da bude jako oprezan sa ovom tehnologijom.

Prošle godine je nešto slično napravila kompanija Google, koja je lansirala “čitač fotografija”, ali je napravila veliku grešku. Naime, ovaj čitač je opisao tamnoputi par ljudi kao “par gorila”, zbog čega se ova kompanija izvinjavala.

Kako se slična greška ne bi dogodila kompaniji Facebook, oni se trude da rade na usavršavanju i što boljem softveru koji će što preciznije i tačnije opisati sadržaj fotografije, a teže i tome da naprave program koji će moći da odgovora na pitanja koristika u vezi sa fotografijom.

10/04/2016 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments