Ljudsko uho kao najbezbednija šifra!

12/03/2016 09:38

Ljudsko uho kao najbezbednija šifra!

Sve je veći broj društvenih mreža i drugih online platformi na kojima je moguće napraviti nalog, a samim tim ostaviti i neke podatke o sebi.

Upravo zbog toga se radi i na poboljšanju bezbednosti svih korisnika interneta i njihovih podataka.

Jedan od načina da se sačuvaju podaci na profilima na internetu jeste dobra šifra na profilu koja bi trebalo da spreči “upad” na tuđe naloge.

Kako je tehnologija napredovala, tako su napredovale i mogućnosti da se “razbije” nečija šifra, zbog čega stručnjaci rade na tome da uspostave neki alternativni način zaštite.

Jedna od najnovijih prognoza je da će se umesto šifre (i otisaka prstiju na primer) uskoro za identifikaciju koristiti uho.

Japanska IT kompanija NEC radi upravo na ovoj tehnologiji koja bi na tržištu mogla da se nađe već 2018. godine.

Ova tehnologija bi funkcionisala tako što bi se merio način na koji zvuk odjekuje u ušima – što je različito kod svih ljudi, a za ovo bi se koristile posebne slušalice za pametne telehone, koje bi imale mikrofon za procenjivanje prenosa zvuka.

Na ovaj način identifikacija bi bila mnogo brža nego išta do sada – bilo bi potrebno manje od jedne sekunde da se utvrdi da identitet osobe, a pritom bi ova tehnologija mogla da bude gotovo 100 procentno tačna.

12/03/2016 09:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments