Budućnost na dohvat ruke: HandEnergy punjač!

05/01/2017 15:11

Budućnost na dohvat ruke: HandEnergy punjač!

Sve je veći broj mdernih uređaja koji su prenosivi i koji imaju različite funkcije i mogućnosti koje nam olakšavaju svakodnevnicu – zbog čega ih često ne ispuštamo iz ruku.

Upravo ovo bi mogla biti prednost tih uređaja, jer sada postoji izum koji će omogućiti da ovakve uređaje punimo upravo dok ih nosimo sa sobom.

HandEnergy punjač je izum Majkla Vage (19) iz Estonije, a predstavlja punjač za mobilne uređaje koji koristi energiju našeg tela.

Upravo kao što i zvuči, tako i jeste – od sada ćemo moći da svoje mobilne uređaje punimo dok ih držimo u ruci, a sve to zahvaljujući načinu na koji funkcioniše ovaj punjač – jednostavnim okretanjem ruke!

Pokretom ruke aktivira se žiroskop u uređaju, proizvodi se električna energija koja može da posluži za punjenje baterije u samom punjaču, a moguće je i diretno puniti mobilni telefon ili neki drugi uređaj.

Mladi pronalazač Majkl Vage svoj izum je postavio na Kickstarter kako bi prikupio potrebnu sumu novca za realizaciju projekta, ali je zbog izvanredne ideje umesto 50.000 evra prikupio više od 71.000 evra!

Već u martu mesecu ove godine HandEnergy bi mogao da se nađe na tržištu i to po ceno od 100 evra.

“Sa svakom rotacijom ruke povećava se brzina rotora i proizvodi se više energije. Prosečna brzina rotora je 5.000 okretaja u minuti, i tu mehaničku energiju pretvaramo u električnu”, objašnjava Vaga kako funkcioniše njegov izum.

Kako bi se napunila baterija punjača potrebno je od 40 do 60 minuta, a sistem po kom funkcioniše odličan je upravo za one koji se duže vremena zdražavaju daleko od izvora energije, ali i za one koji žele da koriste alternativne izvore energije.

Pogledajte kako funkcioniše HandEnergy – sjajan izum mladog pronalazača iz Estonije:

05/01/2017 15:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments