Beograđani izumeli naočare koje utiču na kvalitet sna

20/10/2014 10:59

Beograđani izumeli naočare koje utiču na kvalitet sna

Beograđani Nikola Vučinić (29) i Branislav Nikolić (29) s kolegom Aleksandrom Dimitrovom iz Bugarske izumeli su naočare koje utiču na kvalitet sna.

Njihov izum je Evropski institut za inovacije i tehnologiju svrstao u prvih 20 inovativnih evropskih projekata u 2014. godini.

Njihov tim nazvan “EnWake” čine i Milan Šćepanović, Svetlana Mojić i Aleksandar Todorović.

Naočare emituju plavo svetlo koje preko ćelija u oku utiče na proizvodnju melatonina, hormona zaduženog za spavanje. Tako se pomoću ovih naočara organizam odmara – objasnio je Nikola Vučinić.

Tim naučnika sa svojim proizvodom. Foto: Petar Dimitrijević

Tim naučnika sa svojim proizvodom. Foto: Petar Dimitrijević

Naočare su najviše namenjene ljudima koji često putuju i menjaju vremenske zone, a važan deo proizvoda čini i aplikacija za telefon koja uz pomoć algoritma računa koliko će terapija naočarima trajati. Korisnici treba da unesu podatke o tome koliko su spavali, odakle dokle putuju, na osnovu kojih će aplikacija izračunati koliko dugo treba da nose naočare – rekao je Branislav Nikolić.

Nikola i Branislav su diplomirani ekonomisti, a na ideju su došli kad je Branislav bio na master studijama u Holandiji.

– Počelo je tako što smo i sami imali problem s privikavanjem na novu vremensku zonu. Na primer, kada dođete iz Amerike u Evropu, u Americi je minus devet sati. Prosto ne možete da spavate – kaže Nikola.

Ideja je ostvarena preko Erasmusovog centra za preduzetništvo. Mladi izumitelji smatraju da će njihov izum mnogo pomoći ljudima u celom svetu, a sve tre a da bude spremno za šest meseci.

Izvor: 24 sata

20/10/2014 10:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments