Produžen rok za završetak studija

01/02/2014 11:27

Produžen rok za završetak studija

Mesta na master i doktorskim studijama na Beogradskom univerzitetu su nepopunjena iako je upisano više od planiranih 14.500 akademaca. Studenti koji rade po novom programu moći da studiraju godinu dana duže, zahvaljujući izmeni statuta Univerziteta u Beogradu. Krajnji rok za prijavu doktorskih disertacija za one koji studiraju po starom sistemu je 30. septembar 2015. godine.

Ove godine je na Univerzitetu u Beogradu upisano 730 akademaca više od planiranih 14.500 studenata. Na master i doktorskim studijama mesta su, pak, nepopunjena. Senat Univerziteta u Beogradu izmenio je Statut, pa će studenti koji rade po novom programu moći da studiraju godinu dana duže.

U važećem Zakonu definisana je dužina studiranja, i ako akademac ne diplomira najkasnije u duplom periodu trajanja studija, prestaje mu status studenta.

Da bi omogućio svim studentima da steknu diplomu, Senat je odlučio da oni koji prekorače rok još jednom mogu da upišu studijski program pod odgovarajućim uslovima.

“Normalno da su samofinansirajući u tom periodu, da se utvrdi koji deo gradiva su prešli, da se definiše koliko sada mogu da studiraju u tom drugom upisu. Sada može da se upiše ako je najmanje osvojio 69 kredita, za master i studije koje su kraće to mora biti najmanje polovina predviđenih kredita”, kaže profesorka Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević.

Krajnji rok za prijavu doktorskih disertacija za one koji studiraju po starom sistemu jeste 30. septembar 2015. godine.

“Tu vidimo da i država i univerzitet ide u pravom smeru i nadamo se da će i studentima koji su na osnovnim studijama u doglednom periodu ministar i resorno ministartvo produžiti rok za završetak studija”, kaže predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Andrijan Lemut.

Rok večitim studentima da završe studije je 30. septembar. Studenti traže da se on produži i očekuju sastanak sa ministrom Jovanovićem, a fakulteti i univerziteti dopis Ministarstva.

Profesori smatraju da je bolje preći na novi program.

“Mislim da svakom ko je proveo deo vremena u visokom obrazovanju treba dati šansu da zaokruži svoje funkcionisanje i dobije neku vrstu sertifikata kojim će obezbediti svoje radno mesto”, kaže rektorka Univerziteta u Novom Sadu Miroslava Vesković.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Miodrag Popović kaže da bolje prođu oni koji na vreme pređu na novi sistem.

“Moje iskustvo sa mog matičnog ETF-a je da su studenti koji su se na vreme opredelili da pređu na novi sistem studiranja bolje prošli i da su završili na vreme svoje studije”, kaže Popović.

Da bi se studentski zahtevi ispunili, potrebna je izmena zakona.

Izvor: RTS

01/02/2014 11:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments