Završila dva fakulteta, ne može da nađe posao

30/08/2013 16:20

Završila dva fakulteta, ne može da nađe posao

Jedan od najboljih studenata sa Novosadskog univerziteta, Dragana Tomičić, završila je dva fakulteta, Ekonomski i Fakultet tehničkih nauka sa prosekom 9,71, veliki joj problem predstavlja da pronađe posao u struci.

Dragana je sa 22. godine završila marketing na Ekonomskom fakultetu, nakon dve godine upisala je FTN.

“Nisam imala dovoljno novca za studije industrijskog inženjerstva i menadžmenta, ali sam uspela da se upišem na FTN 2011. godine kada sam dobila stipendiju Ekološkog pokreta. Da nije bilo toga, ne bih imala diplomu FTN.” kaže Dragana.

Dragana dodaje da joj je lakše bilo da završi dva fakulteta kao odličan student nego da se zaposli. Nakon završetka studija, sedam meseci je slala CV na mnogo konkursa, dobila je samo dva odgovora.

“Dve privatne firme su mi ponudile volontiranje na godinu dana i mogućnost da dobijem posao. Morala sam da ih odbijem jer u mojoj četvoročlanoj porodici jedino ja zarađujem radeći u buticima, piceriji i na promocijama.”

Nakon što je dobila ugovor o delu u Službi katastra nepokretnosti, mislila je da će najzad dobiti siguran i dobar posao, ali stalno zaposlenje nije dobila jer su joj pune tri godine rad produžavali na mesec dana. U aprilu ove godine Dragana je najzad dobila ugovor na tri meseca, ali se na birou vodi kao nezaposlena.

Dok je radila na katastru uspela je i da se posveti fakultetu, na Fakultetu tehničkih nauka za 11 meseci položila je 17 ispita, takođe ona se pored obaveza na poslu i fakultetu bavila folklorom.

“Želim da u narednih pet godina doktoriram na FTN i posle predajem na nekom fakultetu. Privlači me sektor javnih finansija. Biće teško jer je za jednu godinu potrebno 200.000 dinara. Bilo bi dobro da dobijem stipendiju, ali ako je ne bude, moraću da zaradim novac za doktorske studije.” dodaje Dragana.

Dragana i dalje šalje CV na konkurse i nada se da će dobiti stalan i dobar posao u struci.

“Važno je da razmišljam pozitivno i guram napred. Sreća se ne dobija, već se osvaja” kaže Dragana.

Dragana je diplomske radove na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu tehničkih nauka odbranila je sa ocenom 10. Tokom studiranja Dragana je položila 52 ispita na oba fakulteta, a nijednom nije pala niti odustala.

Izvor: 24sata

30/08/2013 16:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments