Ko će prvi polagati veliku maturu?

26/05/2017 11:39

Ko će prvi polagati veliku maturu?

Novine u obrazovnom sistemu u Srbiji se samo nižu, a jedna od njih je i uvođenje velike mature koja bi trebalo da se odražava na kraju srednjoškolskog obrazovanja.

Naime, velika matura bi trebalo da zameni polaganje prijemnih ispita za upis na visokoškolske ustanove i bila bi obavezujuća za sve učenike završnih razreda srednje škole.

Prva generacija na velikoj maturi

Prema planu ministarstva prosvete, velika matura bi trebalo da se po prvi put održi na kraju školske 2020/2021. godine, odnosno u junu 2021. godine. Ovo znači da će prva generacija učenika koji će polagati veliku maturu biti sadašnji osmaci.

Pročitajte i: Konkurs za upis u srednje škole 2017/2018

Polaganjem velike mature učenici će zvanično završiti svoje srednjoškolsko obrazovanje, što je isti slučaj i sa polaganjem male mature na kraju osnovne škole.

Velika matura u tri oblika

Velika matura će se polagati na tri načina, gde će svaki biti prilagođen prethodno završenoj srednjih školi. Tako će gimnazijalci polagati opštu maturu, učenici koji su završili srednje stručne škole – stručnu maturu, a nakon umetničkih škola polagaće se umetnička matura.

Pročitajte više o svakoj vrsti velike matureVelika matura u tri dela!

26/05/2017 11:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments