Večiti studenti žele da produže rok za diplomu

19/12/2013 17:22

Večiti studenti žele da produže rok za diplomu

Rok za završetak studija onima koji su upisali fakultet pre 2006. ističe u septembru sledeće godine. Studenti koji su upisali fakultet po starom programu traže da se taj rok produži.

Kažu da su se mnogi vratili u mesta iz kojih su došli, i da ispite polažu samo kad imaju novca za prijavu i put. Takođe naglašavaju i to da ih pri upisu niko nije uslovljavao kada moraju da diplomiraju.

”Teško je studentima koji moraju da rade i da uče istovremeno. Profesori nemaju razumevanja i apsolventski staž mi traje duže od samog studiranja. Nakon 26. godine nemamo pravo ni na studentsko zdravstveno osiguranje. Za sve je potreban novac koji sami zarađujemo, a onda neko postavi rok do kada moram da diplomiram”, komentarisala je jedna od potpisnica peticije.

Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta kaže da ovo može biti rešeno odlaganjem roka za završetak studija, ili prelaznim rokom od godinu dana. Na taj način bi studenti sa starog sistema prešli na novi i upisali smerove koji su najpribližniji onima koje su studirali. Uz ostvaren dovoljan broj bodova mogli bi biti i na budžetu.

”U prelaznoj varijanti, trebalo bi da se ispiti koje su studenti položili prebace u bodove i da na osnovu broja bodova po bolonjskom sistemu upišu odgovarajuću godinu studija”, kaže Kobilarov.

 

Izvor: 24 sata
19/12/2013 17:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

2 Comments
najnoviji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments