Studenti najavljuju: Posle izbora idemo na ulice

28/02/2014 20:52

Studenti najavljuju: Posle izbora idemo na ulice

Ljudi jedva preživljavaju, a fakulteti bi preko naših leđa da dobiju novac koji ne mogu od države. E pa neće moći.

Ovako priču za Blic počinje Danilo Jeremić, predsednik najveće studentske organizacije SKONUS.

”Ako već ne možemo da tražimo da školarine budu manje, onda bar treba da ostanu na istom nivou. Takvi problemi treba da se rešavaju između države, univerziteta i fakulteta, a ne preko leđa studenata, inače će čuti i naš glas”, poručuje Jeremić.

Studenti Beogradskog univerziteta (BU) spremni su da odmah posle izbora izađu na ulice i protestuju zbog toga što čak 13 fakulteta namerava da poveća školarinu do 10 odsto, odnosno od 6.000 do 12.000 dinara.

”Ne želimo da nas iko politički iskoristi i zato ćemo sačekati da izbori prođu, pa da odlučimo da li ćemo na ulicu. Najmanje 3.000 studenata spremno je da krene u protest ako fakulteti ne odustanu od povećanja školarina i ako Vlada ne usvoji naše predloge o izmenama Zakona o visokom obrazovanju”, priča za naš list Andrijan Lemut, predsednik Studentskog parlamenta BU.

Na fakultetima pak odgovaraju da ne pamte kada su bili u goroj situaciji.

”Solidarni porez na zarade veće od 60.000 dinara samo je još jedan u nizu udaraca na prosvetu i nauku. Mislim da nezadovoljstvo nikad nije bilo veće. Pored toga, inflacija raste, troškovi su sve veći, a izdvajanja države ostaju ista. Povećanjem školarine planirali smo da uložimo u kabinete, studentska takmičenja i izdatke koje imamo. Ne bi to išlo u profesorski džep, ali ako je problem toliki, spremni smo da pregovaramo sa studentima”, kaže prof. dr Miodrag Mateljević, dekan Matematičkog fakulteta u Beogradu koji je planirao povećanje školarine sa 111.000 na 120.000 dinara.

Prorektorka za nastavu UB Nada Kovačević kaže da pojedini fakulteti uprkos rastu inflacije godinama drže istu cenu.

U Ministarstvu prosvete, ne dele isto mišljenje.

”Mislim da nije vreme za povećanje školarina i da fakultetima to ne bi mnogo koristilo. Čini mi se i da pojedini fakulteti koriste to što za njih vlada veliko interesovanje da olako podižu cene školarina. Zvaničan stav o najavljenom poskupljenju, Ministarstvo će saopštiti nakon zajedničkog sastanka”, odgovara prof. dr Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.

Izvor: Blic

28/02/2014 20:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments