Prebacivanje “večitih studenata” na bolonjski sistem

25/07/2016 12:47

Prebacivanje “večitih studenata” na bolonjski sistem

Studenti koji su svoje studije započeli pre 2006. godine, kada je počeo da se primenjuje bolonjski sistem u Srbiji, i još nisu završili – imaju status “večitih studenata”.

Problem je što su oni započeli studije na smerovima koji su zastareli i koji nisu akreditovani, zbog čega im je dat određeni rok, odnosno do kraja seprembra 2016. godine, da svoje studije privedu kraju.

Međutim, oni koji to nisu u mogućnosti, mogu da se prebace na slične smerove na svojim fakultetima, koji su akreditovani i deo su bolonjskog sistema. Na ovaj način, imaće završen fakultet kao da su ga od početka upisali po novom sistemu studiranja.

“Večiti studenti” koji se budu prebacili na bolonjski sistem posle septembra 2016. godine neće morati da polažu sve ispite, jer će im fakultet priznati ranije položene ispite koji se poklapaju sa ispitima na novom smeru.

Svega dva odsto sadašnjih studenata čine oni čije studiranje traje 10 godina i oni nisu zadovoljni odlukom da studije moraju da završe do kraja septembra ove godine. Ipak, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milovan Šuvarkov, smatra da ne bi trebalo menjati Zakon zbog dva odsto studenata, ako ostalih 250.000 nema problem sa odredbama koje važe.

“Studenata ima 250.000, od toga je možda dva odsto pogođeno ovim merama. Ne možemo menjati zakon svaki put kada to odgovara nekoj interesnoj grupi i pitanje je da li je to dobro za kvalitet obrazovanja” – rekao je Šuvakov.

Izvor: RTV/Beta

25/07/2016 12:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments