Stručnjaci u profesiji koja ne postoji u Srbiji

23/12/2014 16:43

Stručnjaci u profesiji koja ne postoji u Srbiji

Nakon pet godina postojanja, smer Medicinskog fakulteta – Specijalna rehabilitacija bolesti i zavisnosti ukinut je zbog ne prepoznavanja ovakvog profila stručnjaka od strane našeg zdravstvenog sistema.

Studenti koji su upisali ovaj smer dobili su diplomi defektologa, iako je zvanje terapeuta za bolesti zavisnosti ne postoji kao zanimanje u Srbiji.

Od pet generacija studenata koji su upisali ovaj smer, tri su već odslušale predavanja, ali ni jednoj zdravstvenoj ustanovi unutar mreže ovih ustanova ne trebaju stručni kadrovi sa zvanjem koji bi trebalo ovi studenti da imaju nakon završenog fakulteta.

– Da smo hteli da budemo defektolozi, upisali bismo taj smer. Sa decom ometenom u razvoju nisam imala puno kontakta, iako će mi to biti zvanje – rekla je Radojka Jevtić, koja je na poslednjoj godini ovog smera.

Iako su studenti zahtevali se sistematizacijom reši njihov problem i da se njihovo zanimanje prepozna u zdravstvenom sistemu, odgovora od ministarstva nije bilo.

– Ministarstvo obrazovanja uopšte nije odgovaralo na naše pozive i fakultet je pre dve godine ugasio smer i za nas našao neko kompromisno rešenje. Posle su se i kolege defektolozi na fakultetu bunili jer smo im postali nenadana konkurencija – dodala je Radojka Jevtić.

Dekan Medicinskog fakulteta Nikola Grujić kaže da bi problem bio samo još veći da ovaj smer nije ukinut.

– Kada sam došao na čelo fakulteta, već su dve generacije upisale taj smer. Kako nisu bili prepoznati u zdravstvenoj mreži, jedino što smo mogli da uradimo je da ga ugasimo – rekao je Grujić.

Kao razlog zbog kojeg su studenti koji su studirali na smeru Specijalna rehabilitacija bolesti i zavisnosti dobili zvanje defektologa dekan Medicinskog fakulteta navodi omogućavanje da ti studenti uopšte dobiju diplomu visokog obrazovanja, kao i mogućnost da završe staž u nekoj zdravstvenoj ustanovi, jer inače to ne bi mogli.

Iako fali u našoj državi fali stručnjaka koji bi radili sa zavisnicima, jer taj posao sada obavljaju psiholozi i psihijatri, ipak je ovaj smer na fakultetu u Novom Sadu morao da bude ugašen. Studenti koji su završili ili završavaju ovaj smer na Medicinskom fakultetu, u Srbiji neće moći da rade ono za šta su se školovali, a kao alternativa nude im se i posao i master studije u inostranstvu.

Izvor: 24 sata

23/12/2014 16:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments