Srednjoškolac kao budući student – vreme odluke

25/10/2018 10:45

Srednjoškolac kao budući student – vreme odluke

Završna godina srednje škole za svakog mladog čoveka predstavlja svojevrsnu prekretnicu i ozbiljan izazov.

Utoliko pre, jer je to pravo vreme kada se donose konačne odluke o nastavku obrazovanja, koje će umnogome uticati na određivanje budućeg života i započinjanje profesionalne karijere.

Odluka o izboru fakulteta je, u svakom slučaju, jedna od najvažnijih u životu! Zašto ne biste odlučno, zrelo i hrabro zakoračili u akademski svet koji vam pruža ogromne mogućnosti!

Budućnost je u ovom slučaju pred vama, pružaju vam se nepregledne šanse za učenje, sticanje novih znanja, ispoljavanje kreativnosti, obogaćivanje vlastite ličnosti! Važno je odabrati pravi fakultet za sebe – ono što volite i što vas interesuje, oblast koja je vama bliska, ono za šta imate predispozicije i za šta ste talentovani kako biste uživali u poslu koji ćete obavljati.

Uostalom, savremeno poslovno okruženje vrlo je dinamično i postavlja mnogobrojne i ozbiljne zahteve: izuzetnu sposobnost i posvećenost, kreativnost, odlučnost, samostalnost u radu, profesionalnost, odgovornost, ali i razne dodatne veštine (veštinu pregovaranja, prodaje, pridobijanja klijenata, plasiranja i reklamiranja proizvoda itd.)

Predstavljamo vam nekoliko pitanja koja vam mogu pomoći u razrešavanju nedoumica u vezi s izborom fakulteta.

Koja interesovanja i osobine posedujem?

Ukoliko se među odgovorima na ovo pitanje nalaze osobine kao što su: sposobnost za organizaciju, timski rad i planiranje, zatim kreativnost, komunikativnost, energičnost i ambicioznost, rukovođenje, onda posedujete karakteristike kojima se odlikuju uspešni menadžeri u oblasti marketinga, medija, u korporacijama koji se bave proizvodnjom, uslugama itd.

Ako su vaša interesovanja usmerena prema finansijskim aspektima poslovanja, investicijama, analizi tržišta, profitu, benefitima, razmatranju poslovne politike i dobiti, vi biste verovatno bili uspešni u širokoj oblasti ekonomije kao što su finansije, računovodstvo, revizija, bankarstvo ili osiguranje.

Ako ste, pak, znatiželjni da više naučite o digitalnim tehnologijama i računarima, programiranju, veb dizajnu, zanimaju vas android i IOS aplikacije, razvijanje kompjuterskih igrica ili ste vešti u korišćenju društvenih mreža i različitih aplikacija, pravi izbor bi bio da svoje dalje obrazovanje usmerite ka informacionim tehnologijama koje su poslednjih decenija vrlo aktuelne i doživljavaju vrtoglav razvoj.

Kakvo formalno obrazovanje treba odabrati?

Odgovorima na prethodna pitanja saznali ste za koju profesiju bi bilo pogodno da se obrazujete nakon završetka srednje škole. Sledeći, najvažniji korak – jeste izbor fakulteta. Aktuelni trendovi poslovanja zahtevaju vrhunske stručnjake koji poseduju i teorijsko i praktično znanje koje je primenjivo u praksi. Kako biste nakon završetka studija bili osposobljeni za rad u realnom poslovnom okruženju, bitno je da već od prve godine studija kontinuirano stičete funkcionalna znanja u okviru studijskih predmeta, kao i priliku da ih primenite u časovima vežbi tokom radne prakse. Na taj način se već kao student upoznajete sa aktuelnim poslovnim sistemima i privrednim tokovima i spremni stupate na tržište rada, potkovani znanjem, radnim iskustvom i veštinama.

Najprikladnije je da već sada posetite fakultet koji smatrate jednim od mogućih izbora, da prisustvujete različitim radionicama, predavanjima, kursevima i treninzima, da razgovarate s profesorima i upoznate se s kolektivom i nastavnim procesom. Na taj način na vreme možete proceniti i odabrati visokoobrazovnu instituciju koja je pravi izbor za put do uspešne karijere kakvu želite.

Nadamo se da smo vam pomogli ovim smernicama. Važno je da verujete sebi, da želite energično da koračate putem osvajanja znanja, da budete uporni i istrajete u ostvarivanju postavljenih ciljeva. Budite srećni što ćete moći da širite svoje vidike i jačate intelektualne sposobnosti koje vode do uspeha! Pri tome neće izostati ispravan izbor fakulteta.

Zaista, znanje jeste najvažniji faktor i pokretač razvoja privrede i ekonomije svake zemlje. Cilj svakog savremenog društva je obezbeđivanje intelektualnog kapitala neophodnog za celokupni napredak.

Dobro došli u akademski svet, svet znanja, intelektualnog bogatstva, svet nauke i budućnosti!

Dobro došli na MEF!

25/10/2018 10:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments