Blace – studentski grad

15/10/2014 12:53

Blace – studentski grad

Na Visoku poslovnu školu strukovnih studija u Blacu svake godine dolaze studenti iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Makedonije. Tada, kako kažu, ima više studenata u opštini nego što ima meštana.

Kako počinje školska godina na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Blacu, tako se broj stanovnika u opštini duplo poveća. U opštini Blace živi šest hiljada stanovnika, a oktobar sa sobom donosi 7 hiljada studenata – i promena je vrlo primetna.

Zorica Vrekić, prodavačica u pekari, kaže da je i promet mnogo veći kada dođu studenti, te da se mnogo više peciva proda.

Meštani kažu da im dosta znači kada su tu studenti, jer se onda stalno nešto dešava – kafići su puni ljudi, a mladi iz Blaca stiču nova poznanstva i prijateljstva.

Tokom večeri na ulice izlaze studenti Visoke poslovne škole, a retko se sreće neko stariji, osim utorkom, kad je pijaca. Starih ljudi uopšte nema na ulicama, a Blace postaje studentski grad – kaže Aleksandra Žikić iz Knjaževca.

Predsednik SO Blace, Zlatko Dimitrijević kaže da opština ima zaradu znatno manju od republičkog proseka, te da dobro dođe svaki dinar koji se zaradi izdavanjem soba ili većim prometom u radnjama.

Ove godine je Visoku poslovnu školu u Blacu upisalo više brucoša nego ranijih godina, a sada u školi imaju i master studije. Tako je studentima koji su tu diplomirali pružena šansa da nastave sa školovanjem.

“Pored master studija, dobili smo i akademije. One su i ranije postojale, ali je smanjen njihov broj, i što je najvažnije, dobili smo akreditacione komisije”, rekla je Ružica Stanković, direktorka VPŠ Blace.

Škola je članica Evropske asocijacije univerziteta primenjenih studija, a studenti imaju mogućnost sticanja stručne prakse u zemljama EU.

Izvor: RTS

15/10/2014 12:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments