Zašto odlažemo obaveze?

11/09/2022 13:19

Zašto odlažemo obaveze?

Stalno odlaganje obaveza može predstavljati određen vid pauze u učenju ili u radu, međutim vrlo lako može postati i ozbiljan problem.

Reč je o prokrastinaciji – latinski izraz za odlaganje obaveza.

Idem da prošetam, pa se bacam na učenje…

Zvuči poznato? Naime, vi prokrastinirate.

Prokrastinaciju iskusimo onda kada izgubimo iz vida dugoročne ciljeve i umesto toga se fokusiramo na atraktivne kratkoročne poduhvate.

Kako bismo izbegli ovu pojavu, potrebna je čelična samokontrola. Odnosno, važno je razlikovati različite tipove odlaganja. Stručnjaci ističu da postoje dve vrste odlaganja: disfunkcionalna i funkcionalna prokrastinacija.

Disfunkcionalna prokrastinacija vodi ka ozbiljnoj patnji osobe, gde ona gubi fokus, ne radi ono što treba i zbog toga pati.

Funkcionalna prokrastinacija, s druge strane, predstavlja odlaganje posla koje je shvaćeno kao “mikro-pauza”. Poput odlaska u market, do frižidera itd. Ovde se sve odvija kontorlisano, a ukoliko su zadaci i materija koja se uči dosasni, podsvesna želja za odlaganjem je jača.

Kako se suprotstaviti prokrastinaciji?

Stručnjaci ističu da postoje načini da se suprotstavimo prokrastinaciji. Naime, jedan od najvažnijih je formulisanje jasnih namera i pravila.

Osnovna pravila se moraju precizirati što je više moguće. Recite sebi: čim dođem kući, presvlačim se i izlazim da trčim.

Ukoliko imate tu slobodu da organizujete svoj radni dan onako kako želite, postavite najvažnije zadatake u deo dana kada optimalno funkcionišete. Neke osobe su aktivnije pre podne, dok su pak druge na vrhuncku kapaciteta po podne ili tokom noći.

Takođe, jako je bitno zaštititi se od atraktivnih alternativa. Umesto da učite kod kuće i ustajete na svakih pet minuta, idete do frižidera, idete do kupatila, idete do radnje, idete da skuvate kafu,… pronađite mesto koje nema takve karakteristike, idite u čitaonicu ili u biblioteku. Pametne uređaje ostavite u drugoj prostoriji, jer su oni potencijalna distrakcija.

11/09/2022 13:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments