Kako se pripremiti za prijemni za manje od 2 meseca?

12/05/2015 16:31

Kako se pripremiti za prijemni za manje od 2 meseca?

Prijemni za fakultete se bliže, pa je sada do prijemnih ispita ostalo manje od dva meseca. Maturanti koji su odlučili šta će upisati već odavno se pripremaju kako bi što bolje uradili testove i sebi obezbedili mesto na željenom fakultetu.

Međutim, ima i onih koji još uvek ne znaju za koji fakultet da se pripreme. Ali i za njih još ima nade.

Iako izgleda nemoguće pripremiti se za prijemni za fakultet za manje od dva meseca, uz pomoć jednostavne taktike i to je izvodljivo.

Prvi savet:

Prelistajte informator, možda na taj način dobijete ideju i zainteresujete se za neki fakultet, odnosno smer. Ne zaboravite da ukoliko imate dobro znanje iz jednog predmeta, imate šansu da konkurišete na više fakulteta.

– Fakulteti počinju s prodajom informatora već početkom drugog semestra. U informatoru možete pročitati šta se tačno uči na svakom studijskom programu, gde se sa tom diplomom možete zaposliti i najčešće su nabrojana sva pitanja sa prethodnog prijemnog ispita, pa budući brucoši mogu da procene koliko su spremni da odgovore zahtevima određenog fakulteta – rekao je za Milan Petković, predsednik najveće studentske organizacije SKONUS.

Drugi savet:

Nakon što saznate malo više o procesu prijemnog ispita na određenim fakultetima i neophodnim znanjem da biste uopšte upisali smer za koji ste zainteresovani, realno pogledajte svoje sposobnosti i svoja interesovanja. Na taj način uspećete da eliminišete neke smerove, pa će vam biti lakše da se odlučite kada suzite izbor.

Treći savet:

S obzirom na to da je znanje iz jednog predmeta dovoljno kao biste pokušali da upišete više fakulteta, ukoliko znate biologiju najbolje i to vas interesuje – možete probati da upišete neki smer na Biološkom, a ukoliko vam na primer najbolje ide matematika, imate šansu da uspešno položite prijemni na Matematičkom fakultetu, ETF-u, Graševinskom ili Mašinskom fakultetu.

-Ko još nije počeo s pripremama, neka se posveti jednom predmetu. Mesec i po dana sasvim je dovoljno da ga dobro spremi. Ali najvažnije je da kandidat bude svestan svojih sposobnosti. Ako zna da mu lošije idu prirodne nauke, onda svakako treba da pokuša na društvenim – savetuje Petković.

Prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu

  • Prijavljivanje kandidata od 24.juna do 28.juna
  • Polaganje prijemnog ispita od 29.juna do 3.jula
  • Objavljivanje rezultata najkasnije do 5.jula
  • Primedbe na preliminarnu rang listu najkasnije do 6.jula do 20 sati
  • Objavljivanje konačnih rang lista fakulteta najkasnije 10.jula u 9 sati
  • Upis od 10.jula do 15.jula

Dokumenta potrebna za prijavu na konkurs (polaganje prijemnog)

  • svedočanstvo za sve razrede prethodno završene škole
  • diplomu o položenom završnom, maturskom ispitu
  • diplome sa republičkog ili međunarodnog takmičenja za kandidate koji su kao učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole osvojili jedno od prve tri nagrade iz predmeta koji se polaže na prijemnom ispitu
  • dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti.

Izvor: 24 sata

12/05/2015 16:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments